Franky werd Kaat: dankzij deze transvrouw kon Leen Dendievel zich inleven in haar rol

Leen Dendievel speelt in de populaire Eén-serie Thuis de rol van Kaat. Dat is de nieuwe naam van Franky, die zich als transgender heeft geuit. Om die rol te spelen, kreeg Dendievel hulp van haar vriendin Julie. Die was vroeger een man, vertelde ze in Van Gils en Gasten, en heette Geert.

Julie en Leen Dendievel kennen elkaar al langer. “Ik kende haar eigenlijk als man, maar ik heb ze beter leren kennen als vrouw, zegt Dendievel. “Zo’n twee jaar geleden heb ik het voor het eerst verteld en dan ben ik eraan begonnen, de reis naar mezelf”, vult Julie aan.

Julie was voor Leen Dendievel een goede hulp om zich in te leven in haar rol als Kaat. “ Ik heb direct hulp gevraagd aan Julie”, zegt Dendievel. “Ik kreeg de vraag om auditie te doen, toen we toevallig aan het samenwerken waren. Ik heb het toen direct gezegd: het is nog geheim, maar ik mag auditie doen voor... Als ik iets wil vragen, mag ik dat aan u doen en ze stond er direct open voor.”

Julie heeft zonder verbloemen haar heel transformatie verteld. “Ik heb gewoon alles verteld, alles wat in me opkwam. Ze heeft alles gevraagd, ze mocht ook alles vragen. Ik denk dat het heel belangrijk is dat ze dat juist neerzet. Dat ze weet wat de achtergrond is.” Julie kon Leen Dendievel ook helpen bij het spelen van haar rol als Kaat, bij de vraag waarom het personage Kaat zo reageert. “Dan kon ik zeggen wat ze meegemaakt had en hoe haar gevoel opgebouwd was”, zegt Julie.

Toon

In de serie Thuis is het vrouwenverslinder Toon (een rol van Bill Barberis) zowat het enige personage dat niet op de hoogte van de voorgeschiedenis van Kaat. Nietsvermoedend vraagt hij haar uit. En hoewel Kaat dat afwijst, is ze toch blij, zegt Julie. “Vooral het besef dat die man het niet door heeft. Dat is geweldig”, zegt Julie. “En tegelijk ben je zenuwachtig, zeker in het stadium waar Kaat nu in zit. Eigenlijk zou ze het wel willen, maar dat wordt veel te ingewikkeld. Maar helemaal binnen vindt ze het geweldig.”

Corrigeer

MEER NIEUWS