Missing link N60 wordt de ‘duurste weg van Vlaanderen’

Missing link N60 wordt de ‘duurste weg van Vlaanderen’

Voorlopig rijdt het verkeer vanuit Oudenaarde recht het centrum binnen. Foto: sdr

Ronse -

Het geschatte kostenplaatje voor de doortrekking van de N60 is opgelopen tot 210 miljoen euro. Dat meldt het actiecomité.

De informatie komt er na een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger voor Groen Elisabeth Meuleman aan minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Het geschatte kostenplaatje voor de aanleg van de doortrekking van de N60 in Nukerke, Kluisbergen en Ronse is ondertussen al opgelopen tot 197,3 miljoen euro”, zegt het actiecomité Geen streep door Ronse. “Volgens onze bronnen, een parlementair verslag van maart 2015, zelfs 210 miljoen euro. Daarmee zou het de duurste primaire weg per kilometer ooit worden. Wat de onteigeningen betreft voor Kluisbergen, Maarkedal en Ronse zijn er van de 282 momenteel 43 uitgevoerd. De Vlaamse overheid moet in principe tegen 2017 alle onteigeningen rond hebben en daar hangt een prijskaartje van 27 miljoen euro aan vast.”

“De financiering voor de N60 is tot op heden nog een groot vraagteken. Eurostat en INR, het Instituut voor de Nationale Rekeningen, staan voorlopig niet toe dat de financiering gebeurt zonder dat de onkosten in de begroting worden opgenomen. Dat is voor de Vlaamse Regering uiteraard een must om de begroting in evenwicht te houden. Tot slot laat het Waals Gewest weten dat zij niet wil ingaan op de vraag om de N60 als primaire weg op haar grondgebied verder in te richten, wat maakt dat de N60 aan de taalgrens zou stoppen.”

“Er zijn nog dure projecten in Vlaanderen”, reageert burgemeester Luc Dupont (CD&V). “Ik blijf vertrouwen hebben in de realisatie van de doortrekking. Die staat al voor de tweede keer op rij in het Vlaams regeerakkoord, de Vlaamse overheid bekostigde tal van studies en het aankopen van de eigendommen gaat gewoon door.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees