RECENSIE. Dixie Chicks brengen country met ballen

RECENSIE. Dixie Chicks brengen country met ballen

Foto: rr

Tien jaar lang was het heel stil rond de Dixie Chicks. Tot ze vorig jaar hun wereldtournee DCX MMXVI aankondigden. En die ging zaterdag met een serieuze knal van start in de Lotto Arena in Antwerpen. Visueel en muzikaal zat het goed en het publiek, en de recensenten, genoten.

De show startte stevig met The Long Way Around, Lubbock or Leave It en ging via Truth No 2 over in het heerlijke rustpuntje dat Easy Silence was. Het publiek was goed mee, maar de sfeer ontplofte pas echt voor het eerst bij Long Time Gone en Goodbye Earl. Het nummer luidde een korte pauze in die opgeluisterd werd door een filmpje waren in de drie meiden aan het racen waren en het podium intussen volledig omgebouwd werd.

En die pauze kwam er op het juiste moment. Net wanneer je denkt in zo'n typische show met veel power, zwart-witte outfits en knappe lichteffecten te zitten, wordt het podium omgetoverd tot een soort gezellig kampvuur. Iedereen zit op houten blokken omringd door de instrumenten. En dan ze brengen een schitterende versie van White Trash Wedding.

Nieuw werk krijgen we niet te horen, nochtans is dat waar heel wat fans op hoopten. Wel nog een aantal covers zoals Mississipi van Bob Dylan, Videogames van Lana del Rey en afsluiter Better Ways van Ben Harper.

Ook de politieke knipogen mochten niet ontbreken. In 2003 werden de dames door zowat de hele muziekwereld verwenst toen zangeres Natalie Maines zich uitsprak tegen de oorlog in Irak tijdens een optreden. Het zouden de Dixie Chicks niet zijn, moesten ze zich daar nu gewoon niets meer van aantrekken en de presidentskandidaten op een wel heel ludieke wijze voorstellen tijdens Ready To Run.

Dat de dames niet op hun mondje gevallen zijn is duidelijk wanneer Maines plots verwijst naar drie mensen op de eerste rij die niet mee dansen en zingen, maar af en toe aan het noteren zijn. “What ya writing guys? All good stuff I'm sure?”

Alsof we iets slechts zouden schrijven. De Dixie Chicks staan niet zomaar wat country te zingen, maar zijn dames met ballen aan hun lijf en zelfs een hoog rock 'n roll-gehalte. En toch, hun songs keren steeds terug naar de basis met het nonchalante banjo-getokkel van Emily Robison, knappe vioollijnen van Martie Maguire en de impressionante stem van Natalie Maines.

En hoe weet je dat het een geslaagd concert was? Wanneer op een overvolle tram enkele fans spontaan Goodbye Earl beginnen te zingen en de rest gewoon meedoet.

Setlist:
1.The Long Way Around
2.Lubbock or Leave it
3.Truth No 2
4.Easy Silence
5.Favorite Year
6.Long Time Gone
7.Videogames
8.Top of the World
9.Goodbye Earl
10.Travelling Soldier
11.Please Don't Let Me Die in Florida
12.White Trash Wedding
13.Instrumental
14.Ready to Run
15.Mississipi
16.Landslide
17.Silent House
18.I Like It
19.Cowboy Take Me Away
20.Wide Open Spaces
21.Sin Wagon
22.Not Ready to Make Nice
23.Better Ways

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees