Uitverkoop bij provincie gaat door: Seminarie te koop

Foto: Group Hugo Ceusters-SCMS

Gent - De verkoop van het patrimonium van de provincie Oost-Vlaanderen houdt aan. Nu staat ook het Seminariehuis in de Reep te koop. Het gebouw moet 17 miljoen euro opbrengen. Vlerick kan blijven, ook na de verkoop.

De verkoop- en verhuisoperatie van de provincie Oost-Vlaanderen gaat verder. Sinds het provinciebestuur drie jaar geleden aankondigde dat het haar over Gent verspreide diensten wil samenbrengen in één gebouw, is een ingewikkelde miljoenenhandel met vastgoed ontstaan.

De Provincie verkoopt al haar patrimonium in Gent om van de Leopoldskazerne een nieuw provinciehuis te kunnen maken. De kazerne kopen kostte 20,1 miljoen euro, ze verbouwen nog eens 54 miljoen. Om dat te betalen werd het Metselaarshuis in de Cataloniëstraat verkocht en volgen later de kantoren in de Gouvernementstraat, en op termijn ook het Gouvernementsgebouw. Het gigantische Urbis-complex op de Zuid komt dit jaar ook te koop.

De laatste ontwikkeling is dat het Seminarie op de Reep te koop staat. Het gebouw, waar de Vlerick Business School gehuisvest is, wordt verkocht door de groep Hugo Ceusters-SCMS. "De Vlerick Business School zal na de verkoop kunnen blijven", klinkt het in een persbericht. "Het andere deel - het Huis van de Economie - dat leegstaat kan in aanmerking komen voor een herontwikkeling.

17 miljoen euro

Het provinciebestuur schat in haar begroting dat de twee blokken samen 17,2 miljoen euro kunnen opbrengen. De twee blokken, Vlerick en het vroegere Huis van de Economie, hebben samen een oppervlakte van ongeveer 24.500 m². Het terrein is ruim 92 are groot. Het Seminariehuis werd gebouwd van 1911 tot 1913. In 1914 nam het leger het gebouw in gebruik als kazerne, de zogenaamde Albrechtskazerne.

Sinds 1925 werd het dan uiteindelijk gebruikt waarvoor het aanvankelijk gebouwd werd, als Seminarie. Na een volledige restauratie in 2002 vestigde de administratie van de Provincie Oost-Vlaanderen en Vlerick Business School er zich.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio