Hoe zit het met het burgerkabinet in Gent?

Hoe zit het met het burgerkabinet in Gent?

Foto: archief/fvv

Gent - Al 252 mensen hebben zich opgegeven om te zetelen in het nog op te richten burgerkabinet, de werkgroep waarmee het stadsbestuur van Gent de druk voor een referendum over het nieuw circulatieplan probeert af te houden. Maar veel meer duidelijkheid is er nog niet over het burgerkabinet.

Het stadsbestuur riep het burgerkabinet dit voorjaar in het leven als antwoord op de roep naar een referendum over het circulatieplan. 120 à 150 Gentenaars mogen na de invoering het circulatieplan evalueren en het indien nodig bijsturen. Maar buiten de oproep voor kandidaten blijft het opzet van het burgerkabinet, drie maanden later, nog redelijk vaag.

Wie de groep gaat begeleiden, is nog niet bekend. Welke mensen er wel of niet in gaan zetelen, ook niet. N-VA en Vlaams Belang hekelen de onduidelijkheid. Burgemeester Termont (SP.A) beloofde na vragen van Johan Deckmyn (Vl. Belang), Siegfried Bracke (N-VA) en Caroline Van Peteghem (Groen) in juni duidelijkheid.

"Het burgerkabinet moet worden voorgezeten door een externe onafhankelijke voorzitter", zei Termont maandag in de commissie Algemene Zaken. "Van het aangestelde bureau verwachten we ook hier een voorstel over, waarbij we niet uitsluiten dat het externe bureau dit opneemt. We wachten op hun voorstellen."

Te vroeg

Bovendien zjin de inschrijvingen nog niet officieel geopend. De mensen die zich al opgaven zij nog geen officiële kandidaten. "We hebben hen al laten registreren, omdat er veel vragen kwamen. We wilden niet zeggen U bent te vroeg, houd uw gazet in de gaten voor de startdatum van de inschrijvingen, maar alle geïnteresseerden meteen laten registreren bij Gentinfo", zei Termont.

"Op het moment dat de oproep tot kandidatuurstelling effectief gelanceerd wordt, zullen al die mensen van ons een persoonlijke mail krijgen met de procedure die zij moeten volgen als zij zich effectief kandidaat willen stellen."

De komende maanden wordt een gespecialiseerd bureau aangesteld voor de begeleiding van het burgerkabinet. "Voor de zomer van 2016, dus eind juni, wordt een voorstel van aanpak vastgelegd. De oproep tot kandidatuurstelling wordt gelanceerd in het najaar. Tegen begin 2017 moet de samenstelling van het burgerkabinet rond zijn zodat, zoals voorzien, het burgerkabinet voor het eerst kan samenkomen in juni 2017."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio