SchermenEliteTestevent in Rio - Olympische Spelen straks een mooi eindstation voor Seppe Van Holsbeke

“Na Rio is het definitief gedaan”

“Na Rio is het definitief gedaan”

De vrienden trakteerden Seppe Van Holsbeke op een verrassingsfeestje. Van links naar rechts: hoofdtrainer Olivier Antonis, Roger Antonis, Didier Goeminne, de laureaat zelf, bondstrainer Paul Corteyn, ex-topper en hoofdtrainer degen Yoeri Van Laecke, Jeremy De Clercq. en Erik Bauwelinck. Foto: Marc Van Hecke

Gent -

Seppe Van Holsbeke heeft het geklaard. Op het zonetornooi in Praag dwong hij zijn selectie af voor de Spelen in Rio. “Ik durf eigenlijk te zeggen dat ik mijn hele leven heb geschermd om dit doel te bereiken”, klinkt het voldaan bij de Gentenaar.

“De verlossing toen ik het uiteindelijk haalde was enorm. Mijn overwinningskreet was er één waarvan mijn entourage en ikzelf tranen in de ogen kregen”, vertelt de Gentse sabelschermer ,die maandagavond bij zijn club Sint-Michielsgilde werd vergast op een verrassingsfeestje. De 28-jarige Seppe Van Holsbeke heeft een lange weg moeten afleggen om zijn heilige doel te bereiken. Maar de waardering was duidelijk groot, zo bleek uit de belangstelling.

“Bij momenten was het echt niet gemakkelijk en sloegen de twijfels al eens toe. Ik ben nu aan mijn tiende seizoen bezig als profschermer. Het ene jaar had ik wel een contract bij BLOSO, het andere weer niet. Maar eigenlijk is men me blijven volgen en ook in mij blijven geloven. Nu heb ik opnieuw dat contract vast. Dat heeft me ontzettend geholpen om de kwalificatie voor Rio af te dwingen”, vertelt de Gentse topschermer.

Underdog

“Hoe ver ik in Rio denk te geraken? Ik ben sowieso de underdog. Ik zal ook minder stress hebben dan de toppers, waarbij het van moeten is. Ik sta nu zesendertigste op de wereldranglijst. Die positie hoop ik in de resterende wedstrijden (wereldbeker, Grand Prix en Europees kampioenschap, red.) nog te kunnen verbeteren. Dat is belangrijk met het oog op de loting.”

Seppe Van Holsbeke gaf ook al enkele keren aan dat hij, ongeacht of hij geplaatst zou zijn voor Rio of niet, er aan het eind van het jaar mee stopt. “Van dit plan wijk ik niet af. Als topsporter pleeg je roofbouw op je lichaam. Ik voel dat ik mijn knie en rug meer rust moet geven en mijn lichaam in balans moet trainen. Doordat ik altijd in schermhouding sta en mijn rechterhand met de sabel naar voor moet hanteren, is mijn lichaam wat uit balans gegroeid.”

Bezinnen

Wat Seppe Van Holsbeke in zijn volgende leven gaat doen? “Ik ga me bezinnen en heb wel wat opties in gedachten. Ik heb mijn eigen huis verbouwd en al verschillende mensen geholpen op dat vlak. Ik wil graag beginnen als renovatiecoach en mensen helpen om hun renovatie te doen slagen. Dat gaat over doe-het-zelvers tot sleutel op de deur-formule. Verbouwen met vertrouwen en vooral stressloos, want die neemt de Reno-coach voor zijn rekening”, lacht Van Holsbeke.

Maar ook het schermen wil hij niet helemaal loslaten. “Kinderen die ook dromen van de olympische spelen mogen surfen naar www.schermen.be en zich inschrijven voor volgend jaar. Ik ga dan les geven aan de nieuwkomertjes bij mijn club.”

Ondertussen mag hij dus nog even nagenieten van het orgelpunt van zijn carrière. Dat hij in de kwartfinale van het zonetornooi in Praag de baas bleef over de Turk Enver Yilderim, was alvast een hele prestatie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio