Festivals hebben schrik voor aanslagen: “Handtassen of rugzakken verboden”

Festivals hebben schrik voor aanslagen: “Handtassen of rugzakken verboden”

“Bezoekers van muziekfestivals moeten deze zomer hun handtassen en hun rugzakken thuis laten.” Dat zegt Jan Briers aan de vooravond van het festivalseizoen. Briers is niet alleen de gouverneur van Oost-Vlaanderen, maar ook de voorzitter van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (FMIV).

Omwille van de terreurdreiging wil Briers dat alle festivalorganisatoren dezelfde maatregelen in acht nemen als de voetbalclubs. Sinds de aanslagen in Parijs zijn tassen niet meer toegelaten in voetbalstadions.

De organisatoren van grote festivals als Rock Werchter, Tomorrowland, Graspop, de Gentse Feesten en de Lokerse Feesten, komen maandag bijeen om te overleggen welke veiligheidsmaatregelen ze deze zomer moeten nemen. Over het verhoogde dreigingsniveau en het risico op aanslagen wordt in festivalkringen al weken gedebatteerd.

Het OCAD, in ons land verantwoordelijk voor de dreigingsanalyse, liet eergisteren nog weten dat een verhoogde waakzaamheid nodig is rond zogenaamde soft targets: bioscopen, winkelcentra en festivals, dus plaatsen waar veel mensen samenkomen.

Daarom adviseert Briers de organisatoren om gezamenlijk maatregelen te nemen. “We weten niet hoelang het terreurniveau 3 zal aanhouden. Maar zolang we op niveau 3 blijven, moeten festivals dezelfde regels in acht nemen als wedstrijden in voetbalstadions, of zoals de Ronde van Vlaanderen. Concreet betekent dit voor festivalbezoekers onder meer een verbod op rugzakken of handtassen.”

Corrigeer

NIEUWS