Achttien onbekende soldaten begraven in nieuwe crypte

Houthulst -

Op de militaire begraafplaats in Houthulst zijn er donderdag achttien onbekende soldaten herbegraven. Tegelijkertijd werd ook een nieuwe crypte ingehuldigd door het Instituut voor Veteranen, in samenwerking met Defensie.

Daags na de begrafenis van zes Britse soldaten in Ieper zijn er in Houthulst achttien militairen opnieuw begraven. Het gaat om onbekende soldaten die op de militaire begraafplaats een laatste rustplaats kregen. Zij werden begraven in een nieuwe crypte.

De crypte is bestemd voor de gesneuvelde militairen uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog wiens resten het niet meer toelaten de identiteit en de nationaliteit vast te stellen. Er zijn nog 44 graven beschikbaar op de 21 Belgische militaire begraafplaatsen, vandaar de bouw van deze ondergrondse crypte.

Nog steeds vindt men ieder jaar op de voormalige slagvelden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog menselijke resten van gesneuvelde militairen. In 2015 kwam dat aantal uit op 45 stoffelijke overschotten. Het is de taak van de Dienst Oorlogsgraven van het Instituut voor Veteranen om te helpen deze stoffelijke resten te bergen en aan de hand van bijvondsten zoals uniformstukken de nationaliteit vast te leggen en het lichaam over te maken aan de betrokken natie voor de definitieve begrafenis. Als het niet mogelijk is de nationaliteit te achterhalen, worden deze menselijke resten begraven op een Belgische militaire begraafplaats.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees