Van Overtveldt: “Verwacht transparantie en medewerking van de banken”

Van Overtveldt: “Verwacht transparantie en medewerking van de banken”

Foto: BELGA

Banken moeten vanaf nu verplicht hun connecties met- en betalingen aan belastingparadijzen doorgeven aan de antiwitwascel (CFI) via bindende lijsten. Dat is een van de twee extra maatregelen om fiscale fraude en juridische constructies aan te pakken.

Vlak na de begrotingscontrole besliste de regering reeds over een pakket van 8 maatregelen om fiscale fraude en juridische constructies in belastingparadijzen aan te pakken. Gisteren werden er nog twee extra maatregelen genomen.

“Met deze nieuwe maatregelen wordt de strijd tegen fiscale fraude en belastingontwijking verder aangescherpt. De instrumenten voor onderzoek worden uitgebreid en van de financiële instellingen verwachten we medewerking en transparantie”, zegt minister van Financiën Johan van Overtveldt (N-VA).

Antiwitwascel

De onthullingen uit de Panama Papers deden vragen rijzen over de betrokkenheid van de banken. Op voorstel van de minister moeten de banken vanaf nu verplicht hun connecties met belastingparadijzen doorgeven. Via bindende lijsten moeten onder meer betalingen aan belastingparadijzen doorgegeven worden aan de antiwitwascel.

De antiwitwascel krijgt daarnaast ook toegang tot het centraal aanspreekpunt (CAP). Dat is een register bij de Nationale Bank dat de bankrekeningnummers en contracten bevat die bij de financiële instelling in België zitten.

De toegang tot het CAP wordt fiks uitgebreid. Ook het Openbaar Ministerie, de onderzoeksrechters, het Centraal Orgaan voor Inbeslagneming en Verbeurdverklaring (COIV) en de politiediensten die opsporingsonderzoeken voeren.

Hetzelfde geldt voor magistraten, gerechtsdeurwaarders, notarissen, curatoren en bepaalde diensten van de fiscale administratie die in fraudedossiers via een gemotiveerd verzoek en met respect voor de privacywetgeving toegang kunnen krijgen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees