Belgische Laura leefde acht maanden in Syrië: “Mijn leven is verwoest door ISIS”

Belgische Laura leefde acht maanden in Syrië: “Mijn leven is verwoest door ISIS”

Begin maart werd Laura Passoni (30) veroordeeld tot vijf jaar cel met uitstel. De Belgische uit Charleroi werd beschuldigd van “deelname aan activiteiten van een terroristische organisatie”. De vrouw was met haar zoontje naar Syrië getrokken. Intussen deed ze deze week aan de Italiaanse krant La Republicca voor het eerst haar verhaal.

Laura liet in juli 2014 alles in België achter en vertrok samen met haar Tunesische echtgenoot naar Syrië. Ze nam haar zoontje mee. De vrouw hoopte daar een beter leven te kunnen uitbouwen. Van ISIS had ze toen naar eigen zeggen nog nooit gehoord. “Ik kende de organisatie toen nog niet. Ik heb me vooral laten overhalen door de propagandamachine van het kalifaat.” Laura was sowieso al bekeerd tot de islam. Door die propaganda van ISIS radicaliseerde ze. Daardoor raakte ze ervan overtuigd dat het kalifaat van Al-Baghdadi (de leider van ISIS) de enige plaats was op aarde waar echte moslims konden samenleven, en dat het de perfecte plek zou zijn om haar zoontje op te voeden. Volgens Laura was het helemaal haar eigen beslissing. “Niemand heeft me ertoe gedwongen.”

Nadat ze beslist had naar Syrië te trekken, kwam ze uiteindelijk via een cruise op de Middellandse Zee in Izmir, in Turkije. Nadat de cruiseboot daar was aangemeerd, stapten zij, haar echtgenoot en zoontje niet meer terug op het schip. Via Izmir raakte Laura in Al Bab in Syrië waar de drie in een appartementje gingen wonen.

“Vrouwen hebben geen rechten in het kalifaat”

Maar hoewel ze voor haar vertrek naar Syrië nog het ideale beeld had van de staat van ISIS daar, merkte ze ter plaatse al snel dat het leven daar niet was zoals ze het zich had voorgesteld. “Er werd geen geweld tegen mij gebruikt. Maar ik mocht bijvoorbeeld het huis niet meer verlaten.” De dagen van Laura bestonden uit koken, kuisen en zorgen voor haar zoontje. En daar bleef het meestal bij.

“Mijn man werkte voor ISIS, maar ik mocht niet werken”, gaat Laura verder. Ze mocht ook niet op het internet, tenzij haar man naast haar zat. “Vrouwen hebben geen rechten in het kalifaat. Zonder mijn man mocht ik het huis niet uit. Ik moest ook telkens een boerka dragen. Uiteindelijk voelde ik me een gevangene.” Stilaan besefte Laura dat ze een grote vergissing had begaan, zo zegt ze. “De propagandafilmpjes klopten niet. Ze hebben me iets wijsgemaakt.” Het deed Laura beslissen om na 2 maanden in Syrië haar ouders te smeken haar te komen halen. Maar dat bleek allesbehalve gemakkelijk. “Als je er bent, is het bijna onmogelijk om nog terug te keren”, aldus Laura. Pas nog een half jaar later lukte het de 30-jarige vrouw uiteindelijk om aan ISIS te ontsnappen. Ze kon wegvluchten en het vliegtuig nemen naar Turkije. Van daaruit nam ze het vliegtuig naar Charleroi.

“Mijn leven is verwoest door ISIS”

Laura werd daar meteen opgepakt voor verhoor, en uiteindelijk werd ze ook, met uitstel, veroordeeld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep . Ze kreeg ook een boete van 15.000 euro. Maar dat was uiteindelijk nog het minste. “Mijn leven is nu verwoest door ISIS. Daarom wil ik vrouwen die van plan zijn om naar daar te trekken waarschuwen: doe het niet! Maak niet de fout die ik maakte. Laat je niet brainwashen!”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees