Prince (57) dood teruggevonden in lift: "Vorige week behandeld voor overdosis"

Zoektocht naar doodsoorzaak Prince (57)

De wereldberoemde Amerikaanse artiest Prince is donderdag op 57-jarige leeftijd overleden. De excentrieke ster werd dood teruggevonden in een lift. De autopsie die vrijdag wordt uitgevoerd moet duidelijkheid brengen over de precieze doodsoorzaak.

Het levenloze lichaam van de artiest werd donderdagochtend terugvonden op zijn landgoed Paisley Park in de Amerikaanse deelstaat Minnesota. De hulpdiensten kregen een noodoproep en kwamen toe tegen 9.45 uur lokale tijd. Een reanimatie mocht niet baten en Prince werd om 10.10 uur dood verklaard.

Vorige week raakte bekend dat Prince in slechte gezondheid verkeerde. Zes dagen eerder, op 15 april, kwam het bericht dat het vliegtuig van Prince in de Amerikaanse deelstaat Illinois een noodstop had moeten maken en dat de wereldster met uitdrogingsverschijnselen werd opgenomen in een ziekenhuis. Prince had net een concert afgewerkt in de stad Atlanta, hoewel hij de griep had en een eerder concert had afgezegd.

Volgens entertainmentwebsite TMZ hebben "verschillende bronnen" bevestigd dat Prince toen naar het ziekenhuis moest voor een drugsoverdosis, en niet voor de griep.

Bovendien zijn er getuigen die melden dat Prince woensdagavond, de avond voor zijn dood, in een lokale apotheek werd gezien en dat hij er ‘erg breekbaar’ uitzag. De laatste week was hij er verschillende keren medicijnen komen kopen en zou hij ‘nerveuzer dan normaal’ zijn geweest.

Prince werd dood aangetroffen in een lift. 

Geluidsfragment aan noodcentrale

Het nieuws werd een eerste keer bekendgemaakt door de Amerikaanse showbizzsite TMZ. Vervolgens kreeg de Amerikaanse nieuwszender CNN bevestiging van een familielid dat anoniem wil blijven. “Het is met oprecht verdriet dat ik bevestig dat de legendarische en iconische artiest Prince is overleden,” deelde zijn publicist Anna Meacham nog iets later mee aan persagentschap AP.

Op de showbizzsite TMZ staat ook een geluidsfragment van de oproep aan de noodcentrale, die maakte melding van een ‘neerliggende man die niet meer ademt’. Aan het landgoed van Prince troepten en troepen nog steeds rouwende fans samen.

 

 

Zijn laatste publieke optreden maakte Prince zaterdag tijdens een verrassingsfuif op zijn eigen landgoed. Hij wilde de geruchten van een zwakke gezondheid ontkrachten en nodigde zijn fans op Twitter uit voor een ‘dansfeest’. Toegangstickets kostten slechts 10 dollar en de fans kregen er een klein optreden van hun held voor in de plaats. “Wacht een paar dagen met het verspillen van jullie gebeden”, luidde zijn laatste (cryptische) boodschap.

Boegbeeld van funk

Prince was de artiestennaam van Prince Rogers Nelson en werd geboren in Minneapolis op 7 juni 1958. Als zanger en gitarist was de Amerikaan het boegbeeld van de funk, een kruising tussen soul en rock. Kenmerkend voor zijn zangstijl was het gebruik van een hoge kopstem. Op het podium viel Prince dan weer op door zijn extravagante outfits, die misschien wel zijn kleine gestalte van 1.60 meter moesten compenseren.

Het oeuvre van Prince omvat een vijftigtal albums: het eerste album verscheen in 1978 en het laatste in 2015. Prince verkocht meer dan 100 miljoen platen en maakte daarnaast ook naam als songschrijver, platenproducer en filmregisseur. In maart kondigde Prince nog aan dat hij zijn memoires wilde schrijven. De autobiografie ‘The Beautiful Ones’ moest volgens de uitgeverij in de herfst van 2017 uitkomen.

Prince scoorde talloze wereldhits, maar zijn grootste klassieker is waarschijnlijk ‘Purple Rain’ uit 1984. Het nummer verscheen op het hoogtepunt van zijn carrière en was de soundtrack van de gelijknamige semi-autobiografische film.

 

Optredens in België

Prince had eind december 2015 nog moeten optreden in het Koninklijk Circus in Brussel, maar zijn hele Europese tournee ‘Piano & A Microphone’ werd afgelast als gevolg van de aanslagen in Parijs op 13 november datzelfde jaar.

Eind mei 2014 vulde Prince nog het Sportpaleis in Antwerpen. Hij speelde die dag zijn grootste hits.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S