FOTOSPECIAL. De outfits van Prince doorheen de jaren

FOTOSPECIAL. De outfits van Prince doorheen de jaren

Prince geeft het beste van zichzelf op het Essence Festival in New Orleans in juli 2014. Foto: pn

Prince stond naast zijn muziek bekend om zijn bijzondere outfits, die zeker in de jaren 90 weinig aan de verbeelding overlieten. Modetrends? Die lapte hij aan zijn laarsjes met hakken. Hoge hakken. In zijn garderobe ook niet alleen paarse stuks om zijn bijnaam 'purperen hoogheid' eer aan te doen, maar wel veel kleuren die zijn energieke en erotische karakter in de verf zetten. Een overzicht van zijn gedurfde outfits door de jaren heen.

Mannenmode wordt niet vaak geassocieerd met ruches, kant en fluweel, maar Prince bewees keer op keer dat hij zich de delicate stoffen eigen kon maken. "Hij gebruikte mode als een lustopwekkend middel en is erin geslaagd om onze eigen relatie met seksualiteit te herbekijken", schrijft The Washington Post een dag nadat de wereld vernam dat de 57-jarige artiest is overleden. Prince, die voluit Prince Rogers Nelson heet, had een lievelingskleur: paars. Als hij zich in een purperen outfit hulde, kreeg de kleur volgens het dagblad een heel andere dimensie. "Hoewel het maar een kleur is, oogde het complexer wanneer Prince het droeg. Het was sexy, mysterieus en zat vol emotie. Zijn emoties", staat er.

  • Beeld: Prince op de Elton John AIDS Foundation Academy Awards in 2011 / Uit de film 'Purple Rain' uit 1984.

Prince probeerde het verschil tussen mannen- en vrouwenmode te vervagen. Een hoofdband, broche, oorbellen of een zijden sjaal? Waarom zouden heren zich er niet mee mogen uitdossen? Zowel op als naast het podium verkondigde hij dat heren het verdienden om er ook goed uit te zien en dat hij er vrij zeker van was dat dames de stijl zouden kunnen appreciëren. Voor een mooi voorbeeld van een zo'n outfit gaan we terug naar 1991. Het popicoon performde, te midden van schaarsgeklede danseressen die over de grond kronkelden, op de MTV Music Awards. De muzikant was zoals steeds in bloedvorm en droeg een kanariegeel pak. Dat bestond uit een geborduurde crop top met wijde mouwen en een bijpassend broekje met grote transparante zone ter hoogte van zijn achterwerk. Een gewaagde manier om een brok pure testosteron te presenteren.

  • Beeld: Prince performt tijdens de MTV Music Awards in 1991

De artiest, die ook het duwtje in de rug betekende voor andere muzikale projecten, was naast kleurrijke kledij ook tuk op laarsjes. Ze maakten hem groter dan 1.57 meter, knipoogden naar de vestimentaire stijl van aristocraten en verbeterden zijn houding. Hoe rechter hij stond, hoe prominenter zijn lid in die strakke broekjes van hem. Die groeiden door de jaren heen ook uit tot een handelsmerk. Volgens stylisten zijn broeken met olifantenpijpen hét kledingstuk om je optisch groter te maken. Vaak droeg hij tijdens optredens niet meer dan zo'n broek en toonde hij zijn behaarde bovenlijf aan het publiek. Dat er veel stretch in de creaties zat, bewezen de vele spagaten on stage.

  • Beeld: Prince op een feestje voor de Grammy's in 2004 / De artiest op het Non Exclusive Hop Farm Festival in 2011 in Kent.

Prince, die het niet onder stoelen of banken stak dat hij zichzelf heel mooi vond, mag dan wel niets hebben gehad met trends: de man stemde zijn outfits af op zijn leeftijd. De laatste tijd trad hij niet meer op in pakjes die de contouren van zijn tengere doch gespierde lichaam etaleerden. In zijn garderobe was ook plaats voor gestileerde pakken. De voorbije jaren combineerde hij ze graag met sjaals à la James Brown, een van zijn grote idolen. Ook rolkraagtruitjes en een stok maakten de laatste jaren veel deel uit van zijn look.

  • Beeld: Prince in 2009, voor de modeshow van Chanel in Le Grand Palais in Parijs / Tijdens de 'Ocean's Twelve'-première in Los Angeles / Prince in de tribune van Roland Garros in 2014

Hieronder zie je nog enkele gedurfde podiumoutfits van Prince.

  • Beeld: Matt Sayles/Invision/AP - LFI/Photoshot - BELGAIMAGE

  • Beeld: BELGAIMAGE - AP - ISOPIX

  • Beeld: AFP
Corrigeer

MEER NIEUWS