Gouverneur overhandigt medailles voor moed

Medailles voor moed voor arbeiders die kinderen uit brandend huis bevrijden

Medailles voor moed voor arbeiders die kinderen uit brandend huis bevrijden

Peter Dheedene, Luc Claeys,en Tom leroux kregen een medaille en een diploma van de gouverneur. Foto: mvn

Brugge / Wielsbeke -

Drie werknemers van de gemeente Wielsbeke hebben een medaille voor moed, zelfopoffering en menslievendheid ontvangen. Luc Claeys, Peter Dheedene en Tom Leroux, medewerkers van de technische dienst, wisten in oktober 2014 twee kinderen te bevrijden uit een brandend huis in de Marktstraat.

“Jullie hebben je vrijwillig blootgesteld aan een gevaar om anderen te redden. Dat getuigt van solidariteit, en dat vereist een zeer specifieke ingesteldheid”, zei gouverneur Carl Decaluwé bij de overhandiging. “Jullie mogen terecht trots zijn op jullie daden.”

Het was Luc Claeys die met de veegmachine aan de slag was in de Marktstraat toen hij een indringende geur waarnam. “Toen ik niet veel later rook uit het rooster van een dampkap zag komen, wist ik dat er iets niet pluis was. Door het raam kon ik de vlammen in de keuken al zien”, zegt Claeys, die de brandweer belde, zijn collega's erbij haalde en de buren alarmeerde. Door te roepen en met steentjes naar de ramen te gooien, maakten ze het 5-jarig zoontje wakker. Ze riepen hem toe ook zijn 16-jarige zus wakker te maken. De ouders waren al uit werken.

Nog voordat de brandweer ter plaatse was, slaagden de drie erin om met behulp van een oude ladder die ze ter plaatse hadden gevonden, de kinderen uit het brandend huis te halen. “Dat was natuurlijk het belangrijkste. Ik zou het zo opnieuw doen”, zegt Claeys. “De medaille krijgt een mooie plaats”, zeggen Dheedene en Leroux.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees