OVERZICHT. 2016: het jaar waarin de muziek overleed

OVERZICHT. 2016: het jaar waarin de muziek overleed

Foto: *

Met Leonard Cohen is de zoveelste muzikant in 2016 heengegaan. David Bowie, Prince en in eigen land Eddy Wally en Toots Thielemans. “Rip Leonartd Cohen. 2016 is nu officieel het triestigste jaar", klinkt het op sociale media. Een overzicht.

Prince

Prince, artiestennaam van Prince Rogers Nelson, overleed op 57-jarige leeftijd op zijn landgoed Paisley Park in Minnesota. Een week geleden kwam al het bericht dat het vliegtuig van Prince een noodstop had moeten maken en dat de wereldster was opgenomen in het ziekenhuis. Het oeuvre van Prince omvat een vijftigtal albums. Zijn grootste hits zijn waarschijnlijk “Purple Rain” en “Kiss”.

Berre Bergen (The Scabs en De Kreuners)

Berre Bergen, bassist bij onder meer The Scabs, De Kreuners en Lynx, is begin februari op 53-jarige leeftijd overleden. De muzikant overleed aan een jarenlang aanslepend longemfyseem. Hij stierf in het bijzijn van zijn familie.

Eddy Wally

Enkele dagen daarvoor overleed charmezanger Eddy Wally, bekend om zijn hits ‘Chérie’ en ‘Ik spring uit een vliegmachien’. Hij stierf op 83-jarige leeftijd. ‘The Voice of Europe’, die sinds 2011 in rusthuis Bloemenbos in Zelzate woonde, sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Hij stierf aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Maurice White (Earth, Wind & Fire)

Maurice White, de oprichter van de Amerikaanse band Earth, Wind & Fire, overleed begin februari op 74-jarige leeftijd. Dat heeft zijn broer Verdine White op Facebook aangekondigd. White leed al enkele jaren aan de ziekte van Parkinson, en overleed in zijn slaap.

Paul Kantner (Jefferson Airplane)

Paul Kantner, gitarist en medeoprichter van de muziekgroep Jefferson Airplane, bekend voor zijn psychedelische rock uit San Francisco in de jaren 1960, overleed op 28 januari. De man werd 74 jaar. Kantner stierf aan de gevolgen van een hartaanval. De laatste jaren had hij een zwakke gezondheid.

Black

De Engelse zanger Colin Vearncombe, die onder het pseudoniem Black met ‘Wonderful Life’ in de jaren tachtig een superhit maakte, is aan de gevolgen van een verkeersongeval overleden. Vearncombe werd 53.

Glenn Frey (Eagles)

Glenn Frey, gitarist en stichtend lid van de Amerikaanse rockband Eagles, stierf op 18 januari in New York. Hij werd 67 jaar. Volgens de bandleden overleed hij aan de complicaties van reumatoïde artritis, een acute dikkedarmontsteking en een longontsteking.

David Bowie

De Britse muzikant David Bowie overleed op 10 januari op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Het muziekicoon, bekend van wereldhits als ‘Ziggy Stardust’ en ‘Let’s Dance’, geldt als een van de meest invloedrijke figuren uit de popgeschiedenis.

Natalie Cole

De Amerikaanse zangeres Natalie Cole overleed op 31 december 2015 in een ziekenhuis in Los Angeles. Cole, de dochter van jazzlegende Nat King Cole, werd 65. Hartproblemen werden haar fataal.

Zjef Vanuytsel

Op 30 december 2015 overleed singer-songwriter en chansonnier Zjef Vanuytsel na een langdurige strijd tegen kanker. Zjef werd 70 jaar en laat zijn vrouw en twee kinderen achter.

Lemmy Kilmister (Motörhead)

Lemmy Kilmister, de legendarische frontman van de Britse metalband Motörhead, overleed op 28 december 2015. Lemmy werd 70 jaar en stierf na een kort gevecht tegen een agressieve kanker.

Guru Josh

Misschien de minst bekende in dit rijtje, maar Guru Josh scoorde wel één wereldhit met het nummer ‘Infinity’. Paul Walden, de rave-dj achter het pseudoniem, werd op 28 december 2015 dood aangetroffen in zijn appartement op Ibiza. Hij werd 51.

Stevie Wright (The Easybeats)

Stevie Wright, de zanger van de Australische popband The Easybeats, overleed op 27 december 2015. Wright (68) werd beschouwd als de eerste internationale popster van Australië.

Scott Weiland (Stone Temple Pilots)

Scott Weiland, de vroegere zanger van de Amerikaanse rockband Stone Temple Pilots, overleed op 3 december. Het lichaam van de zanger, die lange tijd worstelde met verslavingen aan cocaïne en heroïne, werd gevonden op zijn tourbus in Minnesota. Weiland werd 48.

Armand

Protestzanger Armand, bekend van ‘Ben ik daarom te min’ overleed op 19 november. De markante zanger met zijn lange rode haren werd 69 jaar. Als boegbeeld van de hippiegeneratie werd hij ook wel eens de Nederlandse Bob Dylan genoemd.

 
 
Corrigeer

MEER NIEUWS