Politiezone zet door met plannen nieuwbouw, ondanks klachten bij Raad van State

Politiezone Pajottenland wil eind 2017 verhuizen. Foto: idh

Gooik -

De politiezone Pajottenland wil zo snel mogelijk werk maken van zijn nieuwe huisvesting. Eind 2017 hopen de diensten te kunnen verhuizen.

Als alles meezit kan de bouw van een nieuw centraal politiecommissariaat voor de politiezone Pajottenland starten in de maand oktober. Na de zomer zullen archeologen eerst het bouwterrein onderzoeken op ongekende sporen uit het verleden. De bouw zelf wordt geschat op een duurtijd van anderhalf jaar zodat eind 2017 de politiezone de nieuwbouw in gebruik kan nemen. Op dat moment zullen ook de oude politiegebouwen in de Bruneaustraat in Kester en aan de Algoestraat in Lennik worden verkocht omdat vanaf dat moment alle politiediensten centraal onder één dak worden gereorganiseerd. Enkel de wijkposten in Lennik, Pepingen, Bever, Herne en Galmaarden blijven bestaan om in de zes gemeenten een antenne te houden.

Zonechef Marc Hellinckx en burgemeester Michel Doomst ondertekende namens de politiezone gisteren een overeenkomst met de nv Peremans waarbij de aannemer het nieuwe politiehuis ontwerpt, bouwt en financiert. De politiezone betaalt het gebouw af zodat ze na 32 jaar eigenaar wordt. De totale investeringskost bedraagt bijna 4 miljoen euro.

Het nieuwe politiehuis wordt een modern gebouw met veel aandacht voor licht en transparantie en werd ontworpen door de architecten van Styfhals & Partners. De hoofdingang komt langs de Edingensesteenweg in Kester op zo'n 200 meter van het kruispunt met de Langestraat. Langs de achterzijde blijft er een noodtoegang via de Bruneaustraat mogelijk. het politiegebouw krijgt drie bouwlagen maar door de helling van het terrein zal de onderste bouwlaag onder de grond zitten. Hier worden o.a. de cellen onder gebracht. In het politiehuis zullen een zeventigtal personeelsleden terecht kunnen, waarvan er gemiddeld een veertigtal dagelijks aanwezig zijn. Er werd geopteerd voor industriebouw zodat de bouwwerken snel kunnen vorderen. Binnen werkt men met modulaire wanden die gemakkelijk aangepast kunnen worden aan nieuwe noden. get gebouw wordt quasi energieneurtraal, zal vlot toegankelijk zijn voor mensen met een beperking en beantwoordt aan alle veiligheidsnormen. Buiten zijn er 40 parkeerplaatsen voorzien. "We hebben gekozen voor een eenvoudige, bescheiden maar degelijke, comfortabele en aangename werkomgeving die het open en landelijk karakter van de omgeving respecteert", aldus de Gooikse burgemeester Michel Doomst.

Opmerkelijk is dat er tegen de bouw van het politiehuis nog twee klachten lopen bij de Raad van State van de eigenaars van de gronden die niet akkoord gingen met de onteigening. "Dit beroep werkt niet opschortend zodat we ondertussen gewoon verder gaan met het dossier. Volgens onze advocaten hebben we een sterk dossier", aldus zonechef Marc Hellinckx. "Langer uitstel is niet mogelijk omdat de politie van het Pajottenland anders dakloos dreigt te worden aangezien Binnenalndse Zaken de huidige politiegebouwen snel wil verkopen".

"Deze nieuwbouw is zeker geen luxe want de huidige huisvesting van onze politie wordt stilaan onhoudbaar", aldus nog Marc Hellinckx. "Deze gebouwen zijn totaal verouderd, te klein, zijn niet meer in orde met de huidige veiligheidsnormen en kosten handenvol geld aan energie en interne communicatie. Een politie die op verschillende locaties werkt, is niet efficiënt. We hebben tal van opties onderzocht: van renoveren, uitbreiden, een bestaand gebouw aankopen tot uiteindelijk en nieuwbouw op een plek waar de aanrijtijden voor elke gemeente in de politiezone haalbaar zijn. het nieuwe politiehuis in Kester is het resultaat van deze denkoefening die al in 2003 begon"".

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio