Jan Bakelants: “Ik herken veel van mezelf in Patrick Lefevere”

Jan Bakelants: “Ik herken veel van mezelf in Patrick Lefevere”

Foto: Sebastien Smets

September 2013. Jan Bakelants verkondigt dat hij Luik-Bastenaken-Luik kan winnen. “Ook al ben ik de enige mens ter wereld die dat denkt, ik geloof erin. Nog steeds.” Het geloof in eigen kunnen, het-ik-tegen-de-rest-van-de-wereld-gevoel. Bovenstaande zin is nog altijd de perfecte weerspiegeling van de unieke persoonlijkheid van de 30-jarige Kempenaar van AG2R-La Mondiale.

Volg Luik-Bastenaken-Luik hier zondag LIVE vanaf 10u30!

Jan Bakelants is geen goede verliezer. Die eigenschap, gecombineerd met de contradictorische aard en het onverstoorbaar ventileren van de eigen mening. Waar hebben we dat in de wielrennerij nog gehoord? Juist. Patrick Lefevere. “Ik herken veel van mezelf in Patrick. Hij durft ook te zeggen wat anderen denken en is daarom vaak gecontesteerd. Ik begreep tijdens het voorjaar zijn frustratie toen zijn ploeg werd tegengewerkt. Toen ik bij Patrick in de ploeg reed, had ik niet vaak contact met hem. Hij behoudt graag afstand met de renners. Maar hoewel ik er na één jaar wegging, was onze verstandhouding prima.”

“Dat was niet altijd zo. Het heeft lang bij hem gewrongen dat ik als neoprof niet voor hem koos. Je weet wel, een slechte verliezer. Maar dat was misschien ook de reden waarom hij mij in 2013 toch aangenomen heeft, toen ik ondanks mijn ritzege in de Tour maar geen ploeg vond en in de problemen zat. Het was een mooie geste, maar tegelijk kon hij mij een loer draaien. Zo van: Zie je wel dat je bij mij had moeten tekenen? Ondanks mijn benarde situatie heeft hij zich als een ware gentleman gedragen. Hij had mij evengoed voor een hongerloon kunnen laten rijden. Chapeau.”

En of hij Luik-Bastenaken-Luik nog kan winnen? “Wie had gedacht dat Hayman Parijs-Roubaix zou winnen? De finale van Luik is mijn trainingsparcours. De reden waarom ik nog op de fiets kruip, als een bezetene train en drie kilo scherper sta, is Luik-Bastenaken-Luik. Het zou de kroon op het werk zijn. Hoger mikken kan voor mij niet. Ik zal de Tour nooit winnen. Voilà. Dat is nu toch geen krasse uitspraak?”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.