Jeugdcriminaliteit in ons land met derde gedaald

Jeugdcriminaliteit in ons land met derde gedaald

Onze jongeren zijn braver dan ooit, zo lijkt het wel als we de jeugdparketten mogen ­geloven. Er verschijnen steeds minder jongeren voor een jeugdrechter na het plegen van misdrijven. Dat blijkt na analyse van de jaarcijfers van de openbare ministeries.

Terwijl in 2010 nog bijna 83.000 dossiers werden opgestart, waren dat er vorig jaar ‘slechts’ 57.160. Dat zijn nog altijd 157 feiten per dag, maar het gaat wel om een daling van 30 procent in vijf jaar tijd.

De perceptie is nochtans ­anders: in tegenstelling tot vroeger komen misdrijven van jongeren veel sneller bovendrijven. Het internet bulkt van de filmpjes van jongeren die dingen uithalen die hen voor de jeugdrechter brengen. Denk maar aan de pestfilmpjes die ­regelmatig de ronde doen op sociale media.

Toch zou Facebook net een zegen kunnen zijn, blijkt na analyse van de jaarcijfers van de openbare ministeries. Uit de door de Belgische jeugdparketten verzamelde gegevens van 2015 blijkt dat het aantal MOF-zaken – als ‘misdrijf omschreven feiten’ – sinds 2011 met dertig procent ­gedaald is. Terwijl in 2010 nog bijna 83.000 dossiers werden opgestart, waren dat er vorig jaar “slechts” 57.160, of 157 per dag.

Belangrijk: minderjarigen kunnen volgens onze wetten strikt gezien geen misdrijf plegen omdat ze niet gestraft kunnen worden. De jeugdrechter kan hen wel gepaste maatregelen opleggen. Specialisten spreken van een spectaculaire daling van feiten, die kunnen gaan van een kleine diefstal tot een minderjarige die een moord pleegt. Met dank aan Facebook, blijkt.

“Na analyse blijkt dat de ­daling deels te verklaren is doordat jongeren ’s avonds veel minder buitenkomen”, zegt ­Ellen Van Dael, statistisch ­expert bij het college van procureurs-generaal. “Ze zitten vaak achter hun computer en brengen hun avonden door op Facebook, waardoor ze minder misdrijven plegen op straat.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees