Leerlingen na aanslagen op Zaventem: “Bijslapen op school, want ’s nachts lukt het niet”

Leerlingen na aanslagen op Zaventem: “Bijslapen op school, want ’s nachts lukt het niet”

“Melanie is bij mij in bed komen slapen”, zegt mama Petra Polak. Foto: jvda

Kontich -

Slapeloze nachten, nachtmerries en concentratieproblemen. De negentig leerlingen van het Sint-Ritacollege in Kontich die getuige waren van de aanslagen, kampen nog steeds met zware psychologische problemen. Omdat het ’s nachts niet lukt, mogen ze zelfs tussen de lessen door bijslapen. “Het is logisch dat ze nu pas hun trauma beginnen te verwerken”, zegt traumatherapeute Lies Scaut.

Een maand na de aanslagen in Brussel lijkt ons land er stilaan ­bovenop te komen. Maar de leerlingen van het Sint-Ritacollege ­beginnen nu pas te ­beseffen waaraan ze ontsnapt zijn. Op die noodlottige 22 maart stonden 90 zesdejaars en acht begeleiders aan te schuiven aan de ­incheckbalie in Zaventem voor hun Romereis. Nog geen 20 meter verder ontplofte een bom. Drie leerlingen raakten gewond, een van hen kon pas vlak voor de paas­vakantie het ziekenhuis verlaten.

“De leerlingen zijn moeten vluchten uit de vertrekhal en hebben beelden gezien die hen nu nog bijblijven”, zegt directeur Luc Vercammen. “Zo’n dertig leerlingen hebben hulp nodig van het CLB of ons zorgteam om hun trauma te verwerken. ­Enkele leerlingen laten we overdag zelfs wat bijslapen omdat het ’s nachts niet lukt. Ze hebben nachtmerries en overdag concentratieproblemen. In de EHBO-ruimte van de school kunnen ze rusten als het echt niet meer gaat.”

“Lawaai kan ze niet verdragen”

Ook de 17-jarige Melanie Mertens-Polak heeft het moeilijk. “We hebben ­enkele dagen na de aan­slagen een bed­wissel moeten doen”, zegt haar ­mama, zangeres Petra ­Pitti Polak. “Melanie is bij mij ­komen slapen. Het gaat nu al iets beter, maar lawaai kan ze niet ver­dragen. Enkele dagen geleden hebben ze in de straat ’s morgens met veel kabaal een container ­geplaatst. Het was totale paniek.”

Om Melanie en de andere leerlingen te helpen, komt volgende week een traumapsycholoog naar het Sint-Ritacollege. Volgens traumatherapeute Lies Scaut is het logisch dat de leerlingen nog steeds lijden onder de gebeurtenissen. “De eerste dagen zitten de slachtoffers in een rush. Maar naarmate de tijd vordert, beginnen ze te ontwaken en te beseffen waaraan ze ontsnapt zijn. ’s Nachts herbeleven ze wat ze die dag hebben gezien en meegemaakt.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S