WEEKENDINTERVIEW: Liesbeth Homans

“Pamperbeleid moedigt allochtonen aan om in hun zetel te blijven zitten”

© Kris Van Exel

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) haalt zwaar uit naar al wie de schuld voor de radicalisering bij de overheid legt. “Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Maar het middenveld, de linkse partijen en CD&V blijven maar zeggen dat er altijd en overal racisme en discriminatie in het spel is. Zo moedigen ze de mensen met een migratieachtergrond aan om in hun zetel te blijven zitten”.

“Ons onderwijs en onze sociale voorzieningen zijn toegankelijk voor iedereen”, aldus de minister. “Niemand heeft bijvoorbeeld aan Salah Abdeslam gezegd: Stop met school, beland in de criminaliteit en ga drugs verkopen.”

“Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. De overheid doet dat”, zegt Homans, die toevoegt dat de middenveldorganisaties ook gesubsidieerd worden om hun verantwoordelijkheid te nemen. “Ook voor deradicaliseringsprojecten. Wat doen zij eraan? Net zoals Groen en sp.a blijven ze maar zeggen aan de mensen met een migratieachtergrond dat ze toch gediscrimineerd zullen worden. In die mate zelfs dat een deel van die mensen aangemoedigd wordt in zijn zetel te blijven zitten en daardoor niet meer probeert om te solliciteren of een huis te zoeken op de private markt.”

Homans verwijt ook CD&V-voorzitter Wouter Beke dat hij zegt “dat de overheid alles moet geven en mensen moeten wachten tot het hen op een zilveren schoteltje wordt aangeboden. Dat gepamper is een verkeerd signaal. Stop met de mensen wijs te maken dat ze geen kansen krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie