Vijftig jaar geleden reed dronken chauffeur tien jonge kinderen dood in Walfergem

Vijftig jaar geleden reed dronken chauffeur tien jonge kinderen dood in Walfergem

Foto: Belga

Asse - Als je aan de oudere inwoners van Walfergem, deelgemeente van Asse in Vlaams-Brabant, vraagt hoe lang de alcoholtest in ons land bestaat, moeten ze niet lang nadenken. Precies vijftig jaar geleden reed een dronken chauffeur hier tien kleine jongens uit een klasje van vijftien leerlingen dood. Een paar maanden later besliste de toenmalige regering om chauffeurs voortaan ‘in het zakje te laten blazen’.

Het jongensschooltje van Walfergem, langs de drukke steenweg van Asse naar Zellik, bestaat niet meer. Het werd in 1999 verkocht en is intussen omgebouwd tot een wooncomplex en kantoren. De gemeenteschool bestaat nog wel, maar dan in een nieuwbouw langs een veiliger straat vlakbij.

De Brusselsesteenweg, waar het ongeval in 1966 gebeurde, is nog drukker, nog gevaarlijker geworden. Ondanks verkeerslichten, ondanks onbemande camera’s. Vlakbij het schooltje van toen plaatste de Vereniging van Ouders van Verongelukte Kinderen enkele jaren geleden een bord om het drama nooit te vergeten. Maar dat doen de echte Walfergemenaren sowieso niet. Het zit voor altijd in hun geheugen gegrift.  Omdat iedereen de slachtoffers en hun families kende. 

Verkeersles

25 april 1966 is een prachtige lentedag. Juf Magda Heylens, 21 jaar en pas afgestudeerd als onderwijzeres, gaat met de leerlingen van het tweede en derde klasje van de gemeentelijke jongensschool de straat op. Ze wil de jongens tonen hoe ze veilig moeten oversteken en waar ze moeten op letten in het verkeer.

De jongetjes lopen hand in hand op de stoep, wanneer rond 14 uur plots een vrachtwagen van bakkerij De Man opduikt. Aan een snelheid van honderd kilometer per uur, zo stelt een verkeersexpert later vast, mist hij de bocht richting Brussel en maait hij veertien schoolkinderen en hun juf van het trottoir.

De lichamen liggen verspreid over een afstand van vijftig meter. Hun schoenen liggen nog veel verder. De klap moet enorm zijn geweest. Ambulances en enkele omwonenden die al een voertuig hebben, brengen de slachtoffers naar de Heilig Hartkliniek van Asse. Voor tien onder hen - allemaal tussen 7 en 9 jaar oud - komt alle hulp te laat.

De politie is snel ter plaatse en ook de ouders stromen van alle kanten toe. Gendarmen hebben de grootste moeite om de chauffeur te beschermen, want enkele vaders willen hem te lijf gaan wanneer ze horen dat hij veel te snel reed en bovendien wellicht gedronken heeft. Later wordt bevestigd dat hij 2,2 promille in het bloed had. Een alcoholtest bestaat dat nog niet. Maar na het drama worden de controles snel ingevoerd door de regering. 

Hartverscheurend

Aan de schoolpoort spelen zich hartverscheurende taferelen af. Iedereen wil weten of zijn of haar zoontje bij de slachtoffer is. Maar één leerling uit het klasje is uiteindelijk  gespaard gebleven. Hij is ’s ochtends ziek thuisgebleven. Alle anderen zijn dood of zwaargewond. 

De zwaargewonden liggen weken in het ziekenhuis en krijgen er onder meer het bezoek van koning Boudewijn en koningin Fabiola, van Eddy Merckx en van nonkel Bob en tante Terry, die in die tijd ministens zo populair zijn bij de kinderen als K3 en Samson nu.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees