“MH17 neergeschoten door Oekraïense straaljager”

Het passagiersvliegtuig MH17 van Malaysia Airlines is neergehaald door een Oekraïense straaljager. En niet, zoals vaak gesteld, door een Boek, een grond-luchtraket. Dat moet blijken uit een documentaire van de Britse omroep BBC die enkele ophefmakende theorieën onderzoekt.

Ooggetuigen stelden destijds meer dan één vliegtuig in de lucht te hebben gezien. Een van de honderd voor de documentaire geïnterviewde getuigen zegt te hebben gezien hoe de Boeing werd neergeschoten door twee jets, waarvan eentje de cockpit viseerde om de bemanning uit te schakelen.

Was de CIA betrokken?

Aan het woord komt ook privaat onderzoeker Sergej Sokolov. Hij en zijn meer dan honderd man sterk team onderzochten de site van de ramp en vonden geen enkel spoortje van een Boek. Volgens hem is het neerhalen van MH17 het werk van de CIA in samenwerking met de Oekraïense geheime dienst.

De false flag-operatie had, steeds volgens Sokolov, de bedoeling de reputatie van Rusland - de dag zelf al aangeduid als de dader- onderuit te halen om het land een sanctieregime op te leggen, om de wereld te tonen dat Rusland een “barbaars land” is en om een stapje verder te zetten in de Navo-omsingeling van Rusland.

Of was het toch Poetin?

Als tegengewicht haalt de BBC in de docu de “burgerblog” Bellingcat van een zekere Eliot Higgins aan, die de versie dat Poetin het heeft gedaan “bewijst” door alle info op het internet op een rijtje te zetten.

Bij de explosie van de Boeing 777 boven (Oost-)Oekraïens grondgebied op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden, voor het leeuwendeel Nederlanders, om.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees