Dan toch naar een referendum in Gent? “Geen commentaar”

Dan toch naar een referendum in Gent? “Geen commentaar”

Foto: archief/fvv

Gent - Komt er dan toch een referendum in Gent over het mobiliteits- of circulatieplan? De Gentse N-VA zou 26.000 handtekeningen willen verzamelen, samen met mensen van buiten hun partij. Maar fractieleider Siegfried Bracke wil dat maandag noch bevestigen, noch ontkennen.

Volgens Het Laatste Nieuws kondigde Siegfried Bracke (N-VA) zondag aan de Gentse N-VA’ers aan te willen starten met een campagne om handtekeningen in te verzamelen voor een referendum. Volgens de krant wil N-VA de handtekeningen “tegen september” inzamelen. “We zoeken naar mensen buiten N-VA om samen het circulatieplan te bestrijden”, klonk het.

Maar dat wil Bracke maandag aan De Gentenaar "noch bevestigen, noch ontkennen". "Geen commentaar", klinkt het. Opvallend is ook dat verschillende Gentse partijgenoten van Bracke maandagochtend de berichtgeving van Het Laatste Nieuws deelden op sociale media, maar die berichten nadien weer weghaalden.

28.000 stuks

Een handtekeningencampagne is hoe dan ook de enige optie om nog een referendum af te dwingen. Een poging van N-VA om via de gemeenteraad een referendum te vragen mislukte in februari. De Stad wees het idee af en kwam met het “burgerkabinet” op de proppen als antwoord.

Handtekeningen inzamelen dan maar, een enorme klus. Tien procent van de 256.000 Gentenaars moet zijn of haar handtekening zetten onder de vraag voor een referendum. Enkel inwoners die ouder zijn dan zestien jaar. En enkel op papier. Elektronisch ondertekenen kan niet. Bovendien kan volgens ervaringsdeskundigen 10 tot zelfs 25 procent van de handtekeningen ongeldig zijn. Dus moet N-VA mikken op 28.000 stuks, of meer.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio