Hartproblemen dwingen ex-wereldkampioen Michael Rogers om te stoppen met wielrennen

Hartproblemen dwingen ex-wereldkampioen Michael Rogers om te stoppen met wielrennen

Foto: BELGA

Michael Rogers gaat met onmiddellijke ingang met wielerpensioen. Dat heeft de 36-jarige Australische coureur van Tinkoff maandag laten weten. Rogers had een mooie carrière van 16 seizoenen in het peloton, maar sukkelde de laatste tijd met een hartkwaal. Die houdt hem nu definitief van de fiets.

De 36-jarige wegkapitein in de ploeg van Alberto Contador en Peter Sagan - goed voor drie wereldtitels in het tijdrijden, een ritzege in de Tour de France van 2014 en twee in de Giro van dat jaar - moest zijn seizoen normaal gezien in januari in de Tour Down Under starten en zou ook aan de Australische kampioenschappen deelnemen. Bij een controle bleek echter dat een hartkwaal, waarvan bekend was dat Rogers die al had, verergerd is. Een hartscan wees uit dat een aortaklep, waarvan bekend was dat die niet perfect sloot, minder goed was gaan functioneren. Rogers startte begin februari nog wel in de Dubai Tour, maar reed er amper twee ritten. Nadien kwam helemaal niet meer in actie.

“Ik ben ontgoocheld dat ik een dertiende deelname aan de Tour de France moet missen en dat ik dat ik niet kan deelnemen aan mijn vijfde Olympische Spelen, maar ik ben niet bereid om mijn gezondheid op het spel te zetten. Ik ben dankbaar voor mijn periode als professionele wielrenner. Bedankt, wielersport! Ik bedank ook al mijn voormalige ploegmakkers, personeel en ploegleiders. En uiteraard gaan mijn grootste bedankingen aan mijn persoonlijke team: mijn vrouw Alessia en onze drie kinderen Sofia, Matilde en Emily.”

Enige renner die ooit drie keer op rij wereldkampioen werd

Michael Rogers begon zijn carrière in 2000 bij Mapei-Quick.Step en reed ook nog in dienst van T-Mobile, Team Sky en Tinkoff . Rogers werd wereldkampioen tijdrijden in 2003, 2004 en 2005. Hij is de enige renner die er ooit in slaagde om drie keer op rij de regenboogtrui te veroveren. Hij heeft ook de Tour Down Under, de Ronde van België, de Ruta del Sol en de Ronde van Californië op zijn palmares. In 2013 testte hij positief op clenbuterol, maar hij werd vrijgesproken omdat het te wijten was aan het eten van besmet voedsel in China. Na zijn vrijspraak maakte Rogers in 2014 een comeback om U tegen te zeggen. Hij won twee prestigieuze etappes in de Giro (onder meer op de Zoncolan) en sloeg na het uitvallen van Contador ook zijn slag in de eerste Pyreneeënrit van de Tour de France.

Hartproblemen dwingen ex-wereldkampioen Michael Rogers om te stoppen met wielrennen
Foto: AFP
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.