Columniste haalt zwaar uit naar Nederlandse Turken: “Door jullie loyaliteit aan een stel geitenneukers zit ik vast in Turkije”

Columniste haalt zwaar uit naar Nederlandse Turken: “Door jullie loyaliteit aan een stel geitenneukers zit ik vast in Turkije”

Foto: AFP

Ebru Umar, de Nederlandse columniste die afgelopen weekend werd opgepakt in Turkije na ‘beledigende’ tweets over president Erdogan, heeft in een column in Metro haar gal gespuwd over de Nederlandse Turken. Ze acht hen ervoor verantwoordelijk dat ze werd opgesloten in Turkije. “Gefeliciteerd met jullie totaal mislukte Nederlanderschap en met loyaliteit aan een stel berggeiten uit Turkije”, klink het kwaad.

Ebru Umar werd zaterdag opgepakt in haar vakantiehuis in badplaats Kusadasi. Dat gebeurde nadat Turkije had opgeroepen om beledigingen jegens de president aan te geven bij de politie. Omdat Umar Erdogan ‘de megalomaanste dictator sinds de oprichting van de republiek Turkije’ had genoemd, en op Twitter de hashtag #fuckerdogan had gebruikt, werd ze meteen in de cel gegooid. Zondag werd ze weer vrijgelaten, maar ze mag Turkije voorlopig niet verlaten.

Umar blijft echter bijzonder boos over het incident. De arrestatie is de schuld van Turken die in Nederland wonen en haar hebben aangegeven, meent ze zelf. In een column in de Nederlandse krant Metro, haar eerste column sinds haar gevangenschap, haalt ze dan ook uit naar de Nederlandse Turken.

Gefeliciteerd

“Gefeliciteerd, nageboorte van een mislukte gastarbeidersgeneratie. Ik denk dat jullie ouders, die huis en haard verlaten hebben om jullie een thuis in vrijheid en veiligheid te bieden, trots zijn op jullie. Jullie ouders die jarenlang hun familie gemist hebben, onder erbarmelijke omstandigheden geleefd en gewerkt hebben zodat jullie, hun kinderen het beter zouden krijgen in het leven dan zij. Gefeliciteerd met jullie totaal mislukte Nederlanderschap’’, schrijft ze.

“Gefeliciteerd met jullie loyaliteit aan een stel berggeiten uit Turkije, geitenneukers zo je wilt, die jullie volgen zodra ze oproepen tot NSB-gedrag. Enig idee wat een NSB’er was? O wacht nee, die lessen over de Tweede Wereldoorlog zijn geschrapt he? Ja, dank voor het weg met ons. Ik feliciteer jullie Nederturken met je NSB-gedrag. Jullie zijn de reden dat ik vastzit in Turkije. (...) Jullie zijn de reden waarom alle hoofdredacteuren voor wie ik werk overuren draaien om mij naar Nederland te krijgen. Zij werken, zodat jullie Nederland kunnen beroven van alle vrijheden waar ook jullie ouders een leven aan gewijd hebben. Gefeliciteerd. Groeten uit zonnig Turkije trouwens.”

Lees de volledige column hier.

Corrigeer

MEER NIEUWS