Titel weg voor Antwerp? White Star krijgt twee punten extra

John Bico, de sterke man van White Star Brussel Foto: rr

White Star Brussel krijgt er van de Belgische Voetbalbond twee punten bij, waardoor de Brusselse ploeg over Antwerp en Eupen naar de eerste plaats in tweede klasse wipt. De club heeft de titel en de bijhorende promotie naar de Jupiler Pro League dus voor het grijpen, als het tenminste ook nog een licentie voor het betaald voetbal krijgt. Antwerp en Eupen moeten hopen op een misstap van de Brusselaars op de laatste speeldag om kans te blijven maken op de promotie.

White Star Brussel claimde een forfaitzege voor de wedstrijd op het veld van FC Seraing. Die wedstrijd op 31 oktober eindigde op een 1-1 gelijkspel, maar Seraing stelde toen Jeffrey Rentmeister op.  Het had die transfervrije speler (die overkwam van uitgerekend White Star) in oktober onder contract gelegd, maar had op 17 september al een transferverbod opgelegd gekregen van de FIFA voor inbreuken tegen de "third party ownership" (TPO). Dat is een, inmiddels verboden, praktijk waarbij een derde partij investeert in de economische rechten van een speler met het oog op het creëren van een meerwaarde bij een latere transfer van die speler.

De KBVB had de speler aanvankelijk speelgerechtigd verklaard, waarop Rentmeister enkele wedstrijden voor Seraing (waaronder die tegen White Star Brussel) speelde, maar die goedkeuring werd niet veel later ingetrokken. Seraing ging tegen die beslissing nog in beroep, maar de FIFA was onvermuwbaar. De speler was dus niet speelgerechtigd.

Grote gevolgen

White Star legde daarop (net als Geel, Lommel United en Patro Maasmechelen) klacht neer bij de voetbalbond, en krijgt nu dus gelijk.  Het gelijkspel in kwestie wordt omgezet naar een 5-0 forfaitnederlaag voor Seraing. Hetzelfde geldt voor de wedstrijden Patro Eisden-Seraing (1-1) en Geel-Seraing (0-2).

White Star heeft zo 62 punten, ééntje meer dan Eupen en Antwerp. Een zege in eigen huis tegen Patro Maasmechelen (zaterdagavond om 20u) volstaat dus voor de promotie. Antwerp en Eupen spelen op hetzelfde moment tegen elkaar op de Bosuil, maar maken enkel bij een zege nog kans op promotie. Beide clubs moeten daarvoor wel hopen op puntenverlies van White Star. Seraing United verliest vijf punten, maar blijft elfde. Geel wipt over Virton naar de twaalfde plaats en Patro Eisden Maasmechelen is nu veertiende.

Laatste speeldag:
30/4, 20u: WS Brussel - Patro Maasmechelen
30/4, 20u: Antwerp - Eupen

Aangepaste stand:

Licentie

Belangrijk detail: White Star heeft op dit moment nog geen licentie voor het profvoetbal, al probeert het die via een beroepsprocedure bij het BAS alsnog te bekomen. Het BAS behandelt het dossier van de Brusselaars op maandag 2 mei om 18u. Dan weet de club of het überhaupt in aanmerking komt voor promotie.

De club van John Bico is immers nog steeds op zoek naar een stadion voor volgend seizoen. De Brusselaars werkten hun thuiswedstrijden af in het Edmond Machtensstadion in Sint-Jans-Molenbeek, maar liggen in de clinch met het gemeentebestuur over een verlengd verblijf in het Machtensstadion.

Als White Star geen licentie krijgt, promoveert het nummer twee in de eindstand naar de Jupiler Pro League.

Nieuwe stand Proximus League:

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen