Sven Mary: "Abdeslam is een dom boefje uit Molenbeek”

Advocaat Sven Mary. Foto: BELGA

In de Franse pers spreken de advocaten van Salah Abdeslam zich uit over hun beruchte cliënt. De Belgische raadsheer Sven Mary laat enkele opmerkelijke uitspraken optekenen, terwijl de Franse advocaat Frank Berton zijn keuze om Abdeslam te verdedigen toelicht.

De Belgische topadvocaat heeft Abdeslam verschillende keren kunnen spreken in de gevangenis van Brugge en onlangs nog na zijn overplaatsing naar Beveren. Zijn vonnis over de terreurverdachte van de aanslagen in Parijs op 13 november lijkt definitief. “Salah is een klein boefje uit Molenbeek, een volger van de leider. Hij heeft de intelligentie van een lege asbak, er zit niets in", verklaart Mary in La Libération. "Hij is een product van een generatie: hij denkt dat hij leeft in een videogame en staat eerder apathisch tegenover religie. Toen ik hem vroeg of hij de koran had gelezen, antwoordde hij dat hij een samenvatting op het internet had gevonden.”

Het nieuws van de uitlevering van Abdeslam, moest Mary trouwens woensdag zelf in de pers vernemen. Dat zei hij tijdens een korte pauze van een proces voor het hof van assisen van Henegouwen. De advocaat weigerde overigens commentaar op de uitspraken over zijn cliënt in La Libération. Mary zegt dat hij het "artikel niet gelezen" heeft.

Voorlopig blijft Mary wel advocaat van Abdeslam, hoofdverdachte in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en Brussel.  "Berton neemt de zaak over in Frankrijk, de komende dagen zal nog een andere Franse advocaat aangesteld worden. Maar ik blijf dus beschikbaar en kijk ernaar uit om met Berton samen te werken." 

“Salah Abdeslam zal niet langer zwijgen”

Aan de Franse nieuwszender BFMTV legt de Franse advocaat Frank Bertron uit waarom hij Salah Abdeslam zal verdedigen in het onderzoek naar de aanslagen van 13 november in Parijs. “Ik heb de opdracht aanvaard in naam van de rechtstaat. Iedereen heeft recht op een eerlijk proces”.

Afgelopen vrijdag had Berton een onderhoud van tweeënhalf uur met Abdeslam in de gevangenis van Beveren. “Hij had aan zijn Belgische advocaat Sven Mary gevraagd om mij te ontmoeten”, vertelt Berton, die op basis van de ontmoeting besliste Abdeslam te zullen verdedigen. “Ook al ben ik me bewust van de druk op mijn collega Mary, en de bedreigingen die hij al heeft gekregen”, aldus Berton.

Berton aanvaardde de opdracht omdat hij gelooft dat Salah Abdeslam ook écht wil meewerken aan het onderzoek. “In de nasleep van de tragische gebeurtenissen in Parijs is hij ingestort, maar nu is hij bereid om meer uitleg te geven en volgens mij zelfs om mee te werken met het Franse gerecht. Hij zal zijn daden verklaren, hij beloofde nadrukkelijk dat ‘zij die logistieke steun verleenden op 13 november’ niet langer zullen zwijgen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S