Britse media smullen van ‘vreemd gedrag’ van Belgische oorlogsschepen voor de kust van Wales

Verschillende grote cirkels voor de kust van Wales, in een tijdsbestek van zo’n twaalf uur. Dat zie je als je het vaarplan van de Belgische schepen Godetia en Lobelia van dinsdagnacht opvraagt. Maar wat deden die schepen daar, en waarom voeren ze zo dicht bij de kust? Volgens Engelse media is het Britse leger een onderzoek gestart, maar daar is niets van aan, zegt Defensie. “Het ging om een aangekondigde navigatieoefening.”

De twee Belgische oorlogsschepen Godetia en Lobelia, respectievelijk 92 en 51 meter lang, cirkelen sinds dinsdagavond rondjes voor de kust van Wales. Een trainingsoefening, noemt een Belgische kapitein het manoeuvre. “Onze militairen op de Lobelia en Godetia toonden hun leerlingen hoe je moet navigeren in de buurt van de kust. Dat is een noodzakelijke oefening voor toekomstige navigatieofficieren”, aldus kapitein Bart Ghys aan onze redactie.

Een dertigtal studenten van de Koninklijke Militaire School voer sinds 18 april samen met de bemanning van de twee schepen op zee. De leraars kozen de kust van Wales uit voor de oefening omdat de leerlingen zich dan moeten baseren op herkenningspunten die heel erg verschillen van de rechtlijnige punten aan de Belgische kust. “Dergelijke oefeningen kunnen ook voor onze kust plaatsvinden, maar gezien het drukke scheepsverkeer op de Noordzee opteert de Marine om dat in mindere drukke zones uit te voeren”, aldus Bart Ghys.

Aan de Britse krant vertelde de kapitein dat de grote cirkels er konden op wijzen dat de schepen de procedure ‘man overboord’ hadden geoefend voor de kust. Maar dat spreekt hij nu tegen aan onze redactie. “De cirkels zijn te groot voor de procedure ‘man overboord’. Ze hebben die oefening wellicht ook uitgevoerd, maar die is niet te zien op het vaarplan.”

Britse media smullen van ‘vreemd gedrag’ van Belgische oorlogsschepen voor de kust van Wales
Het ‘vreemde’ vaarplan van de Godetia en de Lobelia dinsdagnacht Foto: Marine Traffic

Al namen ze over de plas geen genoegen met die uitleg. Zeker niet nadat een woordvoerder van de kustwacht verklaarde dat hij “geen enkel idee had wat België daar uitspookte”, en er dus zogezegd geen communicatie was geweest met het Britse leger over de oefeningen. Het Britse leger wou zelfs een onderzoek starten, schreef de krant ‘The Daily Mail’. Al zal het zover niet komen, meent kapitein Ghys. “De aanwezigheid van de schepen en hun oefeningen waren aangekondigd aan de Britse autoriteiten, zoals de procedures dit voorschrijven”, besluit hij.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees