Raadkamer buigt zich over spectaculaire diamantroof op Brussels Airport

Raadkamer buigt zich over spectaculaire diamantroof op Brussels Airport

Foto: Photo News

Zaventem -

De Brusselse raadkamer buigt zich donderdag over de spectaculaire diamantroof op de luchthaven Brussels Airport, op 18 februari 2013. Het parket Halle-Vilvoorde wil in dat dossier 19 personen voor de rechter brengen. Het gaat om 16 mannen en drie vrouwen, die op één man na allemaal in België wonen. Het dossier zal echter naar alle waarschijnlijkheid uitgesteld worden, aangezien enkele advocaten verzoeken tot bijkomend onderzoek hebben neergelegd.

De overval op Brussels Airport vond op 18 februari plaats en werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink’s stond. De overvallers haalden 121 colli’s met voornamelijk diamanten ter waarde van 37 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vandoor.

Het onderzoek door het Brusselse gerecht, met hulp van Franse, Luxemburgse, Zwitserse en Marokkaanse collega’s, leidde op 7 mei 2013 tot de aanhouding van Fransman Marc Bertoldi in het Franse Metz. Een dag later werden in België zeven verdachten aangehouden. Bertoldi werd op 4 juli 2013 aan België uitgeleverd en bekende dat hij de buit van de overval had helpen verkopen, maar het Brusselse gerecht verdenkt hem er ook van te hebben deelgenomen aan de overval zelf.

Raadkamer buigt zich over spectaculaire diamantroof op Brussels Airport
Foto: Photo News

Begin juli 2013 werd nog een negende man aangehouden die zou hebben deelgenomen aan de overval en begin oktober 2013 kliste het gerecht een man uit Vilvoorde bij wie de overvallers voor en na de roof de nacht zouden hebben doorgebracht, en die hun wagens zou verborgen hebben. Eind december 2013 vloog nog een elfde verdachte achter de tralies omdat ook hij een van de uitvoerders van de overval zou zijn en in mei 2014 werd in Marokko nog een verdachte van de diamantroof opgepakt. Tenslotte werd begin april 2015 nog een man onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor de overval zelf, en een vrouw in verdenking gesteld voor heling. Al die verdachten kwamen in de maanden nadien weliswaar vrij onder voorwaarden.

Eindvordering

Eind december 2015 had het parket zijn eindvordering in het dossier klaar. Daarin vraagt het de verwijzing van 19 verdachten naar de correctionele rechtbank. Negen onder hen worden verdacht van medeplichtigheid aan de diamantroof zelf, en de diefstal en brandstichting van de voertuigen die bij de diamantroof werden gebruikt. De anderen worden verdacht van heling van een deel van de buit. Zes van hen worden ook verdacht van witwassen, in België, Zwitserland en Marokko. Achttien personen worden ervan verdacht lid geweest te zijn van een criminele organisatie.

Twee verdachten

Intussen werden op 27 november in Zwitserland twee personen veroordeeld die ook, zij het van ver, betrokken waren bij de overval. Het gaat enerzijds om een 61-jarige makelaar die in een kelder diamanten ter waarde van 6,6 miljoen euro had verborgen die afkomstig waren van de roof. De makelaar had die gekregen van Marc Bertoldi, die hij tijdens een verblijf in Marokko had leren kennen, en die hem gevraagd had kopers te vinden voor de diamanten. Hij werd schuldig geacht aan heling en witwaspraktijken en kreeg twee jaar cel met uitstel.

De tweede verdachte was een advocaat uit Genève die een boete met opschorting kreeg wegens poging tot belemmering van het onderzoek. De makelaar had enkele uren voor zijn arrestatie een ontmoeting met de advocaat, vertelde hem over de diamanten, hun afkomst en de bergplaats, en vroeg hem sleutels van die bergplaats bij te houden zodat de politie ze niet zou vinden.

Intussen liet ook Marc Bertoldi opnieuw van zich spreken. Eind november werd de man in Frankrijk immers aangehouden omdat hij betrokken zou zijn bij de ontvoering van Stéphanie Turci, de vriendin van de baas van Lotus Formule 1, Gérard Lopez.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees