Terroristen krijgen nog stempelgeld in de gevangenis

Terroristen krijgen nog stempelgeld in de gevangenis

Foto: GER LOEFFEN

21 mensen die veroordeeld zijn voor terrorisme, hebben de voorbije jaren werkloosheidsuitkeringen gekregen terwijl ze in de gevangenis zaten. Dat meldt VRT. Ze zouden in totaal tienduizenden euro’s gekregen hebben. De RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) onderzoekt de zaak.

In ons land zijn op dit moment 104 mensen veroordeeld voor terrorisme. Een vijfde van die veroordeelden heeft volgens de laatste cijfers een werkloosheidsuitkering gekregen. 

“In totaal zijn er een 21-tal dossiers over heel België waarbij veroordeelde Syriëstrijders uitkeringen gekregen hebben van de RVA”, reageert Jan Geysen, arbeidsauditeur Halle-Vilvoorde, bij VRT. In Halle-Vilvoorde gaat het over twee personen, van wie er één in de gevangenis zit, en het gaat over iets meer dan 10.000 euro. Ook de namen van veroordeelde terroristen uit Brussel, Antwerpen, Charleroi, Dendermonde, Oostende en Hasselt worden genoemd in het dossier. Onder hen ook mensen uit het Sharia4Belgium-dossier. Zes veroordeelden zouden dit jaar nog geld hebben gekregen.

Wie veroordeeld wordt en de gevangenis, heeft geen recht op een uitkering. Maar de RVA weet zelf niet wie in hechtenis zit en wie niet. Wie in de cel zit, moet de RVA zelf verwittigen dat zijn stempelgeld moet worden stopgezet. En daar is het waarschijnlijk fout gelopen.

Volgens de RVA, die de werkloosheidsuitkeringen uitbetaalt, werkt de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid aan een automatische gegevensuitwisseling. Zo zou het in de toekomst niet meer mogelijk zijn dat gedetineerden nog werkloosheidsuitkeringen krijgen.

Corrigeer

NIEUWS