Basketbal1ste provinciale - Door financiële situatie en beperkte jeugdwerking wensen clubs niet te promoveren

“Alleen Black Devils Vorst en Bertem stijgen”

“Alleen Black Devils Vorst en Bertem stijgen”

Paul Broeckx Foto: Vel

Leuven -

Welke ploegen maken nu effectief de overstap van eerste provinciale naar landelijke afdeling? Op die vraag schept Paul Broeckx, VBL-voorzitter Vlaams-Brabant, klaarheid. “Bertem en Black Devils bij de mannen, en geen enkele vrouwenploeg promoveren”, zegt Broeckx.

De logica is dat de kampioen uit eender welke reeks de promotie maakt naar een hogere afdeling. Zo zouden normaal gezien Opwijk bij de mannen en Grimbergen bij de vrouwen volgend seizoen de overstap maken van eerste provinciale naar tweede landelijke. Maar geen van beide ploegen is bereid om die stap te doen.

“Het is een redelijk complexe situatie geworden”, stelt Paul Broeckx. “Kampioen Opwijk speelde zijn recht door aan Bertem. Dat mag volgens de reglementen. Doordat er nog meer plaatsen op te vullen zijn in landelijke, bestaat er vervolgens een beurtrolsysteem tussen de verschillende provincies. Maar zelfs bij de ploegen die tweede eindigden in de verschillende provincies, vonden we in Vlaanderen niet voldoende kandidaten. Zo zijn we in Vlaams-Brabant moeten afzakken naar Black Devils Vorst, dat als vierde in de stand de promotie zal maken. Dat is officieel. Tienen valt dus als vijfde naast de boot, al behouden ze nog een geringe kans gezien de inschrijvingen van de huidige Top Divsion en landelijke ploegen nog niet is afgesloten.”

Bij de vrouwen is het een heel pak simpeler. “Geen enkele ploeg uit eerste provinciale gaat volgend jaar spelen in tweede landelijke.”

De vraag rijst dan waarom clubs niet wensen een reeks hoger te spelen?

“Het is een vicieuze cirkel. Vele ploegen hebben de financiële middelen niet. Het begint al met de verplaatsingen die er moeten worden gemaakt. Zo kunnen ze in een reeks terechtkomen met Oost- en West-Vlaamse clubs.”

“Ook kunnen vele clubs niet puren uit een jeugdwerking. Als ze er dan een hebben, dan worden hun betere spelers weggeplukt door de grotere clubs die op hun beurt hun talenten zien verkassen naar nog grotere clubs. Tevens is het niveau van Vlaams-Brabant een stuk lager dan in de andere provincies. Er zijn veel ploegen zoals Opwijk bij de mannen en Clem Scherpenheuvel bij de vrouwen die het probeerden, maar meteen terug degraderen.”

“Toch zie ik een lichtpunt. Bij de vrouwen hebben we Foyer Molenbeek. Het is een integratieproject dat over een paar jaar zijn vruchten zal afwerpen”, besluit Broeckx met een positieve noot.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio