Hoofdverdachte massale aanrandingen in Keulen opgepakt na winkeldiefstal

Hoofdverdachte massale aanrandingen in Keulen opgepakt na winkeldiefstal

Foto: EPA

Een van de hoofdverdachten van de aanrandingen tijdens de Oudejaarsnacht in Keulen zit achter de tralies. De man werd betrapt bij een banale winkeldiefstal in Zwitserland.

De Duitse politie was al geruime tijd op zoek naar een 19-jarige jongeman. Hij wordt ervan verdacht één van de belangrijkste daders te zijn achter de massale aanrandingen in Keulen tijdens de Oudejaarsnacht. Er liep een Europees aanhoudingsbevel tegen hem.

De 19-jarige werd gearresteerd in het gezelschap van een 24-jarige kompaan. De twee hadden sigaretten en eten gestolen in een winkel in Konstanz en trokken vervolgens naar de naburige Zwitserse stad Kreuzlingen. Een winkeldetective kon de twee echter achtervolgen en verwittigde de Zwitserse politie. Zij konden de twee betrappen met de gestolen goederen.

Toen ze de identiteit van de daders controleerden, kwam uit dat de 19-jarige gezocht werd voor de aanrandingen tijdens de oudejaarsnacht in Keulen. Op dit moment zit hij in Zwitserland achter de tralies. De procureur van Keulen heeft nu een uitleveringsbevel uitgevaardigd.

1 nacht, 1049 slachtoffers

Tijdens de Oudejaarsnacht in Keulen hebben groepjes mannen massaal feestvierders lastiggevallen. In totaal waren er nu 1049 slachtoffers te zijn, vrouwen maken ongeveer 80 procent uit. Er zijn 821 criminele feiten aangegeven bij de politie, waarvan 359 seksuele delicten. 207 keer ging het vergrijp gepaard met diefstal.

Intussen zijn er 30 daders bekend, onder hen 15 asielzoekers en 2 minderjarigen. Hun leeftijden gaan van 16 tot 32 jaar oud. Opvallend: alle verdachten zijn van Noord-Afrikaanse afkomst, maar geen enkele van hen woont in Keulen. De helft woont wel in andere gemeentes in de regio, de andere helft heeft geen vaste verblijfplaats.

Corrigeer

MEER NIEUWS