Meneer de burgemeester mailt vlot terug

OVERZICHT. Zo bereikbaar is uw burgemeester

© nb, google

Hoe toegankelijk is de Vlaamse burgemeester nu echt en hoe dicht staat hij bij de burger? Het Nieuwsblad zocht het uit in de derde aflevering van onze Gemeentetest. De burgemeesters werden getest op hun reactiesnelheid op e-mails van hun bevolking. En die reactiesnelheid mag je in dit geval ook gerust letterlijk nemen.

De Vlaamse burgemeesters blijken vlot toegankelijk voor hun inwoners. Eind februari kregen alle 308 Vlaamse burgemeesters eenzelfde e-mail van onze krant, met de vraag van een inwoner om een afspraak te maken met zijn burgemeester, om een aanslepend probleem in de straat bespreken.Dezelfde dag nog antwoordden 197 burgemeesters. 51 burgervaders gaven binnen de drie dagen een teken van leven, 22 tussen vier en zeven dagen en 21 na langer dan een week. Uiteindelijk stuurden maar 17 burgemeesters geen antwoord. “Dat bevestigt ons model van de toegankelijke burgemeester”, zegt politicoloog Herwig Reynaert (UGent). “Ons land heeft daar een sterke traditie in met burgemeesters die heel aanwezig zijn, op straat en op evenementen. Dat trekken ze nu door in de nieuwe communicatiekanalen.”

Klik op de kaart voor de score van uw burgemeester en lees vandaag meer over de resultaten in de regiokatern van onze weekendkrant.

Opvallend in de bevraging is dat burgemeesters van grote steden niet per definitie minder toegankelijk zijn. Zo gaat de Gentse burgemeester Daniël Termont er prat op dat hij elke e-mail persoonlijk beantwoordt. Nochtans krijgt hij er dagelijks twee- à driehonderd. “Het is een kwestie van sorteren”, verklaart hij. “Lange mails die ik rustig moet lezen gaan naar mijn secretaresse, die ze afdrukt. Mails over pakweg verkeer stuur ik meteen naar schepen Watteeuw. De rest behandel ik zelf.”AutomatischVoor die laatste soort heeft hij een systeem van sneltoetsen ontwikkeld. Wanneer hij bijvoorbeeld een uitnodiging krijgt waarop hij niet kan ingaan, typt hij de letter ‘x’. Dan verschijnt automatisch een verontschuldiging, ondertekend Daniël Termont. “Dat past voor de 99 van de 100 uitnodigingen die ik krijg.”Vraagt iemand de burgemeester om zijn of haar huwelijk te doen, dan typt hij ‘huw’ en er verschijnt meteen een beleefd, afwijzend antwoord. Voor Gentenaars die zeuren over een parkeerboete, zit een uitgebreid juridisch antwoord klaar onder de code ‘boete’. “Bandwerk”, geeft Termont toe. “Maar het is onmogelijk om overal op in te gaan. Zo heb ik wel alles gelezen.”Al zijn er ook burgemeesters die daar anders over denken. Zo behandelt burgemeester van Knokke-Heist Leopold Lippens geen enkele mail. Volgens een medewerker worden de mails gebundeld en naar de bevoegde diensten gestuurd. “Of de burgemeester uiteindelijk een antwoord stuurt, hangt van zijn humeur af.”

Meer over gemeentetest

Aangeboden door onze partners