Priester choqueert vormelingen: “Mohammed was een moordenaar en verkrachter”

Priester choqueert vormelingen: “Mohammed was een moordenaar en verkrachter”

De kerk van Kortemark Foto: Google Maps

Kortemark -

De ouders van enkele vormelingen in de gemeente Kortemark zijn boos. Deze week vond een voorbereiding voor de plechtige communie plaats in de gemeente, en daarbij sprak de priester uitgebreid over de profeet Mohammed en de islam. Maar de uitspraken waren zo fors dat de vormelingen totaal in de war waren, meldt de Krant van West-Vlaanderen.

Als voorbereiding op het Heilig Vormsel hield pastoor Germain Dochy vorige week woensdag een biechtviering. Hij praatte onder meer over de islam, die volgens hem een antigodsdienst is, en de profeet Mohammed. “De profeet Mohammed, een moslim, was een dief, een moordenaar en een verkrachter. Hij had meer dan veertig vrouwen en de jongste was amper negen jaar oud. De islam is eigenlijk zelfs geen godsdienst”, vertelde hij de aanwezige kinderen.

De vormelingen waren totaal in de war toen ze thuiskwamen, meldden enkele ouders aan de Krant van West-Vlaanderen. “ Wie zegt nu zoiets tegen kinderen? Ware het niet beter dat de pastoor een boodschap van verdraagzaamheid en vrede predikt?” De pastoor vertelde aan de krant waarom hij zijn uitspraken deed, en is van mening dat zijn woorden fout werden geïnterpreteerd. “Mohammed is voor de islam misschien een profeet, maar voor ons niet. Hij leidde een heel losbandig leven en voerde tal van oorlogen”, verduidelijkt hij. Bovendien vertelde de pastoor over nog meer belangrijke thema’s, klinkt het. Dat in de wereld op zo veel dingen op bedrog steunen, zoals de uitstoot van wagens in Dieselgate.

Excuses

“Diocesaan administrator Koen Vanhoutte heeft contact genomen met pastoor Germain Dochy die zijn eenzijdige uitspraken over de islam betreurt en zich verontschuldigt bij wie deze uitspraken kwetsend konden overkomen”, zegt woordvoerder Peter Rossel van het bisdom Brugge. Klachten zijn er nog niet gekomen.

Burgemeester Toon Vancoillie heeft het nieuws pas recent vernomen. “Ik stel echter vast dat hij zich ondertussen heeft verontschuldigd, zodat deze zaak daarmee is afgesloten”, aldus de burgemeester.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees