Iedereen moet langer werken, maar parlementsleden mogen stoppen op hun 55ste

De plenaire Kamer heeft donderdag het amendement weggestemd waarmee SP.A de voorwaarden voor de pensioenleeftijd voor parlementairen gelijk wil trekken met de pensioenvoorwaarden voor alle werknemers. Het amendement werd in de loop van de namiddag ingediend. Geen enkele partij legde een stemverklaring af. De meerderheidspartijen stemden tegen, terwijl PS, SP.A, Ecolo-Groen en Vlaams Belang voor stemden en cdH, Défi en PP zich onthielden. De regering heeft de wettelijke pensioenleeftijd opgetrokken tot 67 jaar, maar dit geldt niet voor de parlementairen: zij mogen stoppen met werken op hun 55e. De PVDA klaagt dat aan, en krijgt daarin veel bijval.

De wettelijke pensioenleeftijd in België is vorig jaar verhoogd tot 66 jaar in 2025 en tot 67 in 2030. Maar voor parlementsleden is dat anders. Wie voor 2014 in het parlement belandde, zo'n twee derde van de parlementariërs, hoeft slechts tot zijn 55ste te werken. Wie na 2014 kwam, moet kan 'pas' op zijn 62ste met pensioen.

PVDA-voorzitter Peter Mertens bond de kat de bel aan. "Exact een jaar geleden heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) beloofd om het pensioenstelsel voor parlementsleden aan te scherpen. Intussen is er een grondige pensioenhervorming gekomen voor alle ambtenaren, behalve voor de parlementsleden", klinkt het.

"Zelfbediening van het ergste soort"

Wat vinden politici zelf van die schijnbare onrechtvaardigheid? "Veel mensen stellen zich de vraag: hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat wij in 2030 moeten werken tot 67 jaar en dat parlementsleden zichzelf bedienen. Dat is niet correct en moet verder aangepakt worden", reageert minister van Werk Kris Peeters (CD&V) voor de camera's van 'Terzake'. Dat wordt beaamd door Jan Spooren (N-VA). "Dat is een terechte opmerking en dit moet hervormd worden." Egbert Lachaert (Open Vld): "Als we dat veranderen voor de rest van de maatschappij, moet dat ook voor ons."

De oppositie is evenmin enthousiast over de ongelijkheid. "Het is een raadsel waarom dat nog niet is aangepast. We gaan dit nogmaals op tafel leggen", aldus Wouter De Vriendt (Groen). "Zelfbediening van het ergste soort", klinkt het bij Filip De Winter (Vlaams Belang).

Waarom weggestemd?

Eensgezinde reacties, en toch werd het amendement om de pensioenleeftijd van parlementairen op te trekken donderdag weggestemd. In een reactie stelt Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) dat zijn fractie heeft tegengestemd omdat het initiatief een "goedkope manier was om bij het publiek te scoren", maar dat hij inhoudelijk openstaat om zonder taboe het debat te voeren, zij het dan "op de gepaste manier en onder de gepaste omstandigheden".

Het voorstel van SP.A bepaalt dat elke wijziging van het pensioenstelsel bij ambtenaren, zelfstandigen of werknemers, ook automatisch wordt doorgetrokken naar de parlementsleden. "Het kan niet dat parlementsleden nog steeds gunstigere pensioenvoorwaarden genieten. Dat is een grote onrechtvaardigheid", motiveerde fractieleidster Meryame Kitir.

"Steekvlampolitiek"

Voor haar N-VA-collega De Roover was de manier van werken van de Vlaamse socialisten niet passend in een dergelijk ernstige aangelegenheid. Aanleiding was een actuele vraag van PVDA, waarop SP.A dan "halsoverkop" een amendement indiende. "Steekvlampolitiek", oordeelt De Roover.

Behalve dat het voorstel volgens de N-VA'er "technisch mank" in mekaar zat, herinnert hij eraan dat in de vorige legislatuur eveneens wijzigingen aan het statuut zijn doorgevoerd. "Wij zaten in de oppositie en hebben toen geen spelletjes gespeeld. Ik denk dat dat de juiste manier van werken is", zegt De Roover. "Ik betreur dat SP.A eerder een show heeft opgevoerd dan naar oplossingen gezocht".

Toch zegt De Roover ervoor open te staan zonder taboes inhoudelijk het debat te willen voeren. "We vragen van de burger een inspanning om langer te werken. Dan is het absoluut redelijk dat wij de dezelfde inspanning zouden doen. Ook al hebben we de vorige legislatuur een stap gezet, het dossier is niet gesloten", besluit hij.

"Logisch"

Servais Verherstraeten (CD&V), CD&V-fractieleider in de Kamer, reageerde in 'Terzake': "Als iedereen langer moet werken, lijkt het mij logisch dat ook parlementsleden dat moeten doen." Hij wil deze legislatuur nog verandering zien in de lagere pensioenleeftijd voor parlementsleden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees