Arbeider zit twee uur gekneld in put van rioleringswerken

De reddingsactie bleek geen eenvoudige klus. Foto: dji

Bredene -

Twee uur. Zo lang zat Pieter-Jan Wouters (33) donderdagochtend gekneld in een werfput na een arbeidsongeval in Bredene. Hij kwam er uiteindelijk met slechts lichte verwondingen vanaf. Dankzij het kordate optreden van een collega en knap werk van de brandweer

Het arbeidsongeval gebeurde iets voor 10 uur in de Pauwhoflaan in Bredene. Pieter-Jan Wouters was er voor Groep Verhelst met collega Dieter Mortelé (21) rioleringswerken aan het uitvoeren. Toen hij in een werfput van zo’n 1,80 meter diep een gat wou boren voor een nieuwe aansluiting naar een woning, liep het plots fout.

“In Bredene is er in de zandgrond veel water. De aarde viel plots in, en ik raakte gekneld in het slijk tot aan mijn heupen”, vertelt Pieter-Jan.

Slim gehandeld

Dieter probeerde zijn collega nog uit te graven, maar dat bleek onbegonnen werk. Hij belde meteen de hulpdiensten en reageerde vervolgens heel alert. Dieter nam een touw en hing die aan een kraan, zodat Pieter-Jan een houvast had én niet verder wegzakte.

“Ik zag dat Dieter wat in paniek was, maar toch handelde hij heel slim”, zegt Pieter-Jan. De brandweer van Oostende was snel ter plaatse. Maar eenvoudig zou de reddingsactie niet worden.

Voor Pieter-Jan begon de druk aan de benen intussen heel zwaar te worden. “Vooral aan mijn knieën. Maar ik ben nooit in paniek geweest. Dankzij het knappe werk van de brandweer. Iedereen bleef enorm rustig en praatte op mij in. Dat stelde mij gerust”, zegt Pieter-Jan.

Het duurde uiteindelijk liefst twee uur om de arbeider uit zijn benarde situatie te redden. De Oudenburgnaar werd meteen overgebracht naar het ziekenhuis. Daar bleken zijn verwondingen als bij wonder mee te vallen.

Niets gebroken

“Ik had wat onderkoelingsverschijnselen en verschillende kneuzingen, opgelopen toen de brandweer mij uit de put probeerde te trekken. Maar ik kan niet klagen. Er is niets gebroken, en ook de doorbloeding tot in mijn tenen is intact. Ik ben wat stijf, een warme douche deed vervolgens wonderen. Ik ben mijn collega en de brandweer heel dankbaar. Dit had een pak erger kunnen aflopen”, besluit Pieter-Jan.

Corrigeer

NIEUWS