Simon Yates test positief, ploeg neemt verantwoordelijkheid op zich

Simon Yates test positief, ploeg neemt verantwoordelijkheid op zich

Simon Yates Foto: Photonews

De Britse wielrenner Simon Yates heeft tijdens Parijs-Nice positief getest voor doping. Zijn ploeg Orica-GreenEdge neemt alle verantwoordelijkheid en noemt het een "administratieve fout'.

Het was The Daily Mail dat donderdagavond het eerst berichtte dat "een Britse wielrenner die nu op de weg rijdt maar voorheen een ster was in het baanwielrennen" betrapt was op het gebruik van doping in Parijs-Nice, begin maart. Het bleek al snel om Simon Yates van Orica-GreenEdge te gaan.

Ook de Britse wielerbond bevestigde de positieve dopingtest: "We zijn door de UCI op de hoogte gebracht van een mogelijke overtreding van het anti-dopingreglement door een Britse renner na analyse van een staal geleverd tijdens een wedstrijd. Net zoals bij andere dopingovertredingen zal dit onafhankelijk worden onderzocht door de UCI."

"Administratieve fout van de ploegdokter"

De Australische ploeg bevestigde even later dat Yates positief was bevonden op Terbutalin. Orica benadrukte echter dat de Brit dat geneesmiddel nam "tegen astma", en dat Yates enkel door "een administratieve fout" van de ploegdokter niet beschikte over het benodigde TUE-attest (Therapeutic Use Exemption, nvdr.). Orica-GreenEdge meldde dat de dokter "alle verantwoordelijkheid op zich neemt", en dat "er door Simon Yates geen fouten zijn gemaakt."

De ploeg "benadrukt ook dat het Simon zal steunen tijdens dit proces, en zal geen verdere commentaar geven tot alle documenten, verklaringen en bewijsstukken overgemaakt zijn aan de UCI om dit allemaal uit te klaren."

Klap voor Britse wielrennen

De positieve test van Yates is een nieuwe klap voor het Britse wielrennen in de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio, nadat eerder deze week al technisch directeur Shane Sutton moest opstappen na aantijgingen van sexisme en discriminatie. De 23-jarige klimmer is een voormalig wereldkampioen in de puntenkoers, en zou mogelijk ook deel uitmaken van de Britse selectie voor de wegrit in Rio.

Yates werd dit jaar zevende in het algemeen klassement van Parijs-Nice, waar hij na de zesde rit (op 12 maart) een positieve dopingtest zou afleggen. Hij trok zich later terug uit de Ronde van het Baskenland en nam niet deel aan de Ardennenklassiekers. De vader van de renner weigerde voorlopig te reageren op het verhaal, net als een woordvoerder van Orica-GreenEdge.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.