23-jarige krijgt werkstraf en ziet auto verbeurdverklaard

Zwerfkat "met opzet" doodgereden: "Ik ben een dierenvriend"

Zwerfkat "met opzet" doodgereden: "Ik ben een dierenvriend"

Tony met zijn eigen kat en twee maltezers. "Ik ben een dierenvriend." Foto: rr

Wichelen - Een 23-jarige arbeider uit Serskamp vecht in beroep de verbeurdverklaring van zijn auto aan nadat hij er een kat mee doodreed. Tony V. d. V. kreeg ook een werkstraf van 80 uur opgelegd en een levenslang verbod op het houden van dieren. Getuigen zagen immers hoe hij opzettelijk vijf keer over een kat reed. "Maar ik ben een dierenvriend", reageert Tony V. d. V. aan De Standaard.

Het was een zomernacht in augustus 2014 toen een wilde kat rond 2 uur de Bredestraat overstak in het Oost-Vlaamse Wanzele. Net op dat moment reed ook Tony V. d. V., een 23-jarige arbeider uit Serskamp voorbij. "Ik kwam van Lede, waar ik bij vrienden op bezoek was geweest. Het was donker. Ik voelde dat ik iets raakte en week nog uit, tot ik bijna de stoeprand raakte. Plots zag ik iemand naar me toelopen. Hij leek boos. Ik ben uit angst achteruit gereden. Ik had een voorlopig rijbewijs, want ik mocht eigenlijk niet rijden toen", zegt de jongeman aan De Standaard.

Tony V. d. V. moest zich onlangs verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Dendermonde omdat hij de wet op het dierenwelzijn had overtreden. "De rechter veroordeelde mijn cliënt tot een werkstraf van 80 uur en een levenslang verbod op het houden van dieren. Bovendien riskeert hij dat zijn auto verbeurdverklaard wordt", zegt zijn advocaat Erik Vandormael. "Dat is totaal absurd! In heel mijn carrière heb ik nog nooit zoiets meegemaakt."

"Psychopathische trekjes"

Ook Tony V. d. V. die in een kartonfabriek werkt, is er het hart van in. "Nooit zou ik opzettelijk een poes aanrijden. Ik ben een dierenvriend. Ik heb zelf twee maltezers, Silver en Bambi, en een kat Meli. Wat moet ik met hen doen? Wil de rechter misschien ik ze naar een asiel breng? Dat kan ik niet over mijn hart krijgen."

De jongeman tekende beroep aan tegen het vonnis. Het openbaar ministerie vroeg om de zware straf te handhaven. Volgens de procureur-generaal vertoonde de jongeman "psychopathische trekjes" gezien hij vijf keer over de poes was gereden. Maar dat ontkent T. V. d. V. met klem.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees