Spaans klimtalent wint koninginnenrit in Ronde van Turkije

Spaans klimtalent wint koninginnenrit in Ronde van Turkije

Foto: CCC

Jaime Roson heeft de koninginnenrit in de Ronde van Turkije gewonnen. De 23-jarige Spanjaard van Caja Rural sprintte na een rit met aankomst bovenop de Gögübeli sneller dan de Pool Przemyslaw Niemiec. Zijn ploegmaat José Gonçalves werd zesde en neemt de leiderstrui over van Pello Bilbao.

De renners kregen op de voorlaatste dag amper 116,7 kilometer van Kumluca naar Elmali voor de wielen geschoven. Een korte etappe, maar wel erg pittig met een klim van eerste categorie halfweg en een slotklim van eerste categorie naar 1.850 meter hoogte.

Vijf renners kleurden de vlucht van de dag. Daarbij ook een Belg. Stig Broeckx (Lotto-Souda) kreeg het gezelschap van Antonio Piedra (Funvic Soul Cycles), Nicolas Baldo (Team Roth), Peter Schulting (Parkhotel Valkenburg) en Nazim Bakirci (Torku Sekerspor). Omdat CCC Sprandi Polkowice, voor Davide Rebellin, tempo maakte in het peloton, bleef de voorsprong van het vijftal binnen de perken en op dertig kilometer van de finish werden de vluchters gegrepen.

Het sein voor Dominik Hrinkow (Team Hrinkow Advarics Cycleang) en Simone Petilli (Lampre-Merida) om een nieuwe aanval te plaatsen. Het duo kreeg na enkele kilometers het gezelschap van Daniele Colli (Nippo-Vini Fantini) en Liam Bertazzo (Southeast). Op de steile slotklim naar Elmali voerde CCC de forcing. Vooraan hield Petilli het langst stand. De Italiaan werd op zes kilometer van de top gegrepen.

Voor leider Pello Bilbao (Caja Rural) lag het tempo van CCC te hoog. De Spanjaard moest de rol lossen. Terwijl Adam Hansen (Lotto-Soudal) werd uitgeschakeld door materiaalpech, toonde Jaime Roson (Caja Rural) zich de sterkste in de slotkilometers. De 23-jarige Spaanse beloftenkampioen haalde het in een sprint met twee van de Pool Przemyslaw Niemec (Lampre-Merida). Pawel Cieslik (VERVA ActiveJet) werd derde. Stig Broeckx werd beste Belg op de 18de plaats, op 1'56" van de winnaar.

De Portugees José Gonçalves (Caja Rural), die als zesde eindigde, neemt de leiderstrui over van zijn ploegmaat Pello Bilbao en start zaterdag als leider aan de voorlaatste etappe. Gonçalves verdedigt een voorsprong van 18 seconden op zijn ploegmaat David Arroyo. 

Corrigeer