"een geschilderd portret van mijzelf. Een beetje gênant.."

Curator Roger Balthazar, de Jan Hoet van "Kunst Omdat het Moet"

Curator Roger Balthazar, de Jan Hoet van "Kunst Omdat het Moet"

Foto: Daina De Saedeleer

Lochristi - Geen "Kunst Omdat het Moet" zonder uitgeweken Lochristinaar Roger Balthazar (74), door burgemeester Deswaene bij de opening van "zijn" expo meteen tot de lokale Jan Hoet gebombardeerd. "Blij dat je altijd terugkeert naar Lochristi, ook al woon je op "appartementen" in Gent. Er moet hier toch geld mee te verdienen zijn", gekscheerde Deswaene. Waarop Roger prompt vanop de eerste rij repliceerde "Het is dan ook al de negende keer dat ik dit doe hé." De minzame man, vroeger werkzaam bij onze zusterkrant De Standaard waar hij naar eigen zeggen de eerste kleurenfoto op de voorpagina meemaakte, is de drijvende kracht achter het Lootse kunstenfestival.

Curator Roger Balthazar bedenkt een thema, maakt de affiches en de brochures - voor een van de weekactiviteiten eentje van 24 pagina's vertelde hij ons - en is de denker en de doener van "Kunst Omdat het Moet". "Ik doe het graag, maar niet dit" vertelt hij, wanneer de speeches voorbij zijn en hij vanop afstand kijkt hoe de meeste mensen zich al aan de receptietafeltjes verdrummen. Een fruitsap of een wijntje wijst hij af, en de dame met de drankjes bezorgt hij een onrustig moment wanneer hij haar vertelt dat er ook Reinaert Amber is, en dat hij daarop wacht.

"Ik begin met het opzetten van de tentoonstelling de maandag. Dan zet ik mij hier neer, en moet men mij met rust laten. Ik teken een plan, en zorg voor de opstelling van de kunstwerken. Ik ben ook binnenhuisarchitect en zoek telkens iets nieuws. Vorige keer was het vooral in een open ruimte, nu wilde ik dat niets in een verloren hoekje terechtkwam. Een beetje het concept van de "Chambres d'Amis." Een echte evolutie door al de jaren ziet Balthazar niet op de expo. "Eens wat betere kwaliteit, eens wat minder, het varieert. Dit jaar is het goed, maar er zijn al betere edities geweest", klinkt het onomwonden. Zelf is hij vooral een liefhebber van modernisme, en de expo is voor hem geslaagd als er mensen uit Lochristi zijn die iets brengen wat je "hedendaagse kunst" kan noemen. Maar iedereen komt hier aan bod, ook vrijetijdskunstenaars natuurlijk", vertelt de KOM-curator. "Weet je, dit jaar hangt er zelfs een schilderij waar ik zelf op sta", lacht hij. "Ja, ik vind het een beetje gênant."

Straks tast Kunst Omdat het Moet de grenzen letterlijk af, en trekt het naar de Achterbommel in Zaffelare. Daar zijn er vanaf 19 uur optredens van Taxi Lane, BiPolar en Sens Unique. Bands die stuk voor stuk gerelateerd zijn aan Lochristi. Zondag om 13 uur is er op dezelfde locatie een workshop voor kinderen met Fien Denduytschaever en Suleika Van der Jeugdt. Om 16 uur treedt de Onbevlekte Ontvangenis er op. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio