Medewerkster stuurde jarenlang privéberichten naar het thuisfront via ‘de 848’

De Teletekstpagina die dertig jaar geheim bleef

De Teletekstpagina die dertig jaar geheim bleef

In de jaren 80, toen er nog geen gsm’s waren, stuurde Linda Van Crombruggen (56) berichtjes naar haar partner via Teletekst. Foto: omb

Een maand voor de stopzetting van Teletekst heeft een medewerkster van de VRT een kleine jeugdzonde opgebiecht: toen ze bij Teletekst werkte, gebruikte Linda Van Crombruggen (56) jarenlang een geheime pagina om berichten te sturen naar haar partner. De berichten waren onschuldig, maar ze sloot de pagina toch af toen een kijker ze bijna ontdekte.

“Kun je mij om kwart over zes komen halen aan het station?” Of: “We zitten zonder brood. Wil jij nog even naar de winkel?” Normaal worden dit soort berichten via sms verstuurd, maar de gsm bestond nog niet toen Linda Van Crombruggen in 1980 bij de BRT Teletekst hielp opstarten.

Het systeem om met de afstandsbediening informatiepagina’s op je tv-scherm te halen, was bij gebrek aan internet en smartphones revolutionair. Zó revolutionair dat de toen 25-jarige Linda Van Crombruggen een persoonlijke Teletekstpagina gebruikte om berichten te sturen naar haar partner thuis: pagina 848. “Ons huisnummer plus zevenhonderd.”

Jarenlang gebruikte Linda pagina 848 om in één richting met het thuisfront “te sms’en via de televisie”. Strikt gezien was de pagina voor iedereen toegankelijk. Maar wie ‘848’ intikte op zijn afstandsbediening, kreeg een zwart scherm. De berichten van Linda zaten verborgen als ‘geheime informatie’.

Corrigeer

MEER NIEUWS