Gebroken vinger blijft Waalse renner parten spelen

Philippe Gilbert nu ook hoogst onzeker voor de Giro

Het is niet het jaar van Philippe Gilbert. De Waalse Monegask is door de problemen met zijn gebroken vinger nu ook hoogst onzeker voor de Ronde van Italië, vertelde BMC-manager Alan Peiper bij de start van de eerste etappe van de Ronde van Yorkshire.

Aan de lijdensweg van Philippe Gilbert lijkt maar geen eind te komen. Na zijn forfaits voor Milaan-Sanremo en Luik-Bastenaken-Luik is nu ook de Ronde van Italië niet langer een zekerheid. “We wachten nog op een medisch rapport van onze ploegarts Max Testa”, vertelt sportief manager Alan Peiper. “Phils vinger is opnieuw onderzocht. Max wacht nog op het resultaat. Op basis daarvan zal hij ons adviseren. Ten laatste vandaag nemen we een beslissing. De Giro-selectie wordt immers dinsdag al in Nederland verwacht. Dan moet je niet langer wachten.”

Lichaam uit balans

Peiper lijkt niet meteen optimistisch. “Ik ben eerder realistisch”, klinkt het. “Ik vind het erg voor Phil, maar met een gebroken vinger kan je jezelf moeilijk voorbereiden op een wedstrijd als de Giro. Probeer maar eens 1.600 watt te duwen met vier vingers en één vinger die je niet kan plooien. En het is niet de eerste tegenslag van Philippe dit jaar. Er was de val in de Omloop Het Nieuwsblad, zijn ziekte in Parijs-Nice en Catalonië. Hij heeft de voorbije maanden niet bepaald een ideaal parcours afgelegd.”

Er klinkt medelijden in de stem van de Australische Belg. Peiper: “Phil is iemand die alles doet en laat voor zijn sport. En hij kan best wat pijn verdragen. Vorig jaar won hij twee etappes in de Giro met een breukje in zijn knieschijf. Maar deze breuk is erger dan wat hem vorig jaar overkwam, alleen al door de ligging ervan. De breuk zorgt ervoor dat de rest van zijn lichaam volledig uit balans is, wat hij dan weer probeert te compenseren. Met alle gevolgen van dien.”

De eindbeslissing wordt in overleg met Gilbert genomen. “Maar een Gilbert aan vijftig procent, daar heeft niemand iets aan”, benadrukt Peiper. “Het is onze bedoeling om Phil opnieuw op een niveau te brengen waarmee hij wedstrijden kan winnen. Heeft het zin om hem naar de Giro te sturen om zijn vorm op te bouwen? Neen. Als hij naar de Giro gaat, dan is het om etappes te winnen. Misschien denkt Phil daar anders over. Dan is het aan ons om de juiste beslissing te nemen, in samenspraak met Phil.”

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden