Brit Carthy juicht in eerste etappe Ronde van Asturië

Brit Carthy juicht in eerste etappe Ronde van Asturië

Hugh Carthy heeft zaterdag de eerste etappe in de Ronde van Asturië (2.1) op zijn naam geschreven. De Brit van Caja Rural reed op de slotklim Alto del Acebo naar de zege, voor zijn Spaanse ploegmaat Sergio Pardilla en Garikoitz Bravo (Euskadi Basque Country - Murias). Carthy is ook de eerste leider.

Op de eerste dag in Asturië stond er meteen heel wat klimwerk op het programma. Tussen Oviedo en Alto del Acebo (152,5 km) lagen twee cols van derde categorie en een beklimming van tweede categorie te wachten. De streep lag boven op de Alto del Acebo, een tien kilometer lange slotklim van eerste categorie.

Een grote vlucht van veertien renners, met onder anderen Javier Arramendia (Caja Rural) en Imanol Erviti (Movistar), kleurde de wedstrijd. De vluchters namen een voorsprong van vier minuten op een controlerend peloton, maar gegroepeerd bleven de koplopers niet. Met nog minder dan 80 kilometer op de teller reed Raul Alarcon (W52-FC Porto) alleen vooruit. De Spanjaard had dertig seconden voorsprong op eerste achtervolgers Guillaume De Almeida (Rádio Popular Boavista), Paolo Ciavatta (d’Amico - Bottecchia) en Diego Milan (Inteja-MMR Dominican Cycling). Het peloton volgde op 1:40.

Met de Alto del Acebo in zicht hield Alarcon goed stand. Op 15 kilometer van de finish had de Spanjaard nog een voorsprong van 50 seconden op een klein peloton, maar Alarcon zou uiteindelijk sneuvelen op de slotklim. Op de steile flanken van de Alto del Acebo toonden Carthy en Pardilla zich de sterksten. Het duo van Caja Rural trok ten aanval en in de slotkilometer ging Carthy er alleen vandoor.

De Brit hield vol en kwam solo over de streep. Pardilla werd 22 seconden later tweede, Bravo werd nog eens zes seconden later derde. Carthy start zondag als leider in de tweede etappe van Cangas de Narcea naar Pola de Lena. Op het menu: vier cols van derde categorie.

Corrigeer