Twee naastgelegen panden uit voorzorg geëvacueerd, maar geen gewonden

Gevel van beschermd historisch pand stort in

Van de historisch waardevolle gevel op de Vrijheid blijft alleen een hoop puin over. Foto: bfm

Hoogstraten -

De voorgevel van het historische pand De Berrie op de Vrijheid in Hoogstraten is zaterdagvoormiddag ingestort. Tijdens verbouwingswerken aan het gebouw heeft de fundering onder de voorste muur het begeven.

De oorsprong van het gebouw gaat terug tot de zeventiende eeuw. De laatste jaren was er een kaaswinkel gevestigd in het pand. Het huis was volledig gesloopt voor een nieuwbouw, maar de beschermde voorgevel moest bewaard blijven. “Zaterdag rond 9.30 uur is de gevel ingestort”, zegt Dave De Keyser van brandweer Taxandria. “We zijn meteen nagegaan of er iemand onder het puin zou liggen, maar dat was gelukkig niet het geval. De twee panden naast de ingestorte gevel zijn voor alle zekerheid ontruimd. Eandis kwam ter plaatse om eventuele gaslekken op te sporen. De leidingen bevinden zich op voldoende afstand van de instorting.”

Volgens de eigenaar heeft de onderschoeiing van de kelder het begeven. Dat is een extra fundering omdat de niet diep genoeg in de grond zat.

Taverne De Jachthoorn bevindt zich naast De Berrie. De zaak was al open, maar moest in allerijl dicht. De broodjes en het beleg bleven op de tafels staan. “Ik was boven aan het opruimen toen ik een klap hoorde”, vertelt uitbater Hans Van den Broeck. “Er was een deel van de gevel naar beneden gekomen. Tien minuten later is ook de rest van de muur ingestort. Op dat moment zaten hier ongeveer tien klanten te ontbijten. Op bevel van politie en brandweer moest iedereen snel naar buiten. Ik heb de klanten aangeraden om hun croissants gewoon mee te nemen. Ze begrepen ook wel dat het veiliger was om de zaak te verlaten. Er is geen noemenswaardige schade. Het is jammer dat De Jachthoorn tot 18 uur dicht moest blijven, maar het belangrijkste is dat er geen gewonden zijn.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio