Niet langer grote volkstoeloop op 1 mei pelgrims komen meer gespreid

Scouts redden openingsdag bedevaartseizoen Scherpenheuvel

De scoutsleiding woont de misviering in open lucht bij na de Grote Trek. Foto: hns

Scherpenheuvel / Scherpenheuvel-Zichem -

Alle voorwaarden voor een succesvolle opening van het bedevaartseizoen in Scherpenheuvel waren vervuld, maar de publieke belangstelling bleef een beetje onder de verwachtingen. Tot in de late namiddag: dan kon je toch over de koppen lopen in de buurt van de basiliek.

De opening van het bedevaartseizoen op 1 mei viel dit jaar samen met de aankomst van de Grote Trek. Het weer stak een tandje bij, maar toch leidde dat niet tot de grote volkstoeloop. “Vroeger konden we na de meimaand al zeggen of het een geslaagd seizoen zou worden”, zegt kraampjeshoudster Gerarda Vets. “De laatste jaren komen de mensen veel meer gespreid tijdens het bedevaartseizoen.” Gerarda weet waarover ze praat. Zij heeft haar hele leven een kraam uitgebaat én ze is de laatste uitbaatster die uit Scherpenheuvel afkomstig is.

Nochtans heeft het bedevaartsoord stevig ingezet op een moderner en kwaliteitsvol imago. Vooral de nieuwe kaarsenkapellen en de dagkaarsen vallen in de smaak. Simonne Helsen, Jeanne Mas, Julia Van Beirendonck en Willy De Ridder zijn het erover eens dat die nieuwe kapellen een echte aanwinst zijn. “Wij komen elk jaar op 1 mei met de fiets vanuit Nijlen naar hier”, zeggen ze. “We gaan eerst goed eten en daarna offeren we een paar kaarsen. We vinden dat Scherpenheuvel echt mooi geworden is. Dit is voor ons als een daguitstap.”

Julie Neefs van chiro Schoonbroek zit blootsvoets voor de basiliek. “We hebben een tocht van bijna vijftig kilometer achter de rug en dat heeft serieuze blaren opgeleverd”, zegt ze. “We doen dit vooral om de sfeer in onze groep te versterken maar ook omdat we een sportieve prestatie willen neerzetten.”

De grote afwezige op deze eerste mei was pastoor Van Hilst. Hij herstelt momenteel in het ziekenhuis van een operatie. “We hebben vandaag al motoren, paarden, oude brommertjes en honderden kaarsen gezegend”, zegt pater Eric. “De pastoor heeft een goede ploeg om zich heen gebouwd. We kunnen dat hier wel een paar dagen de baas zonder hem.”

In de late namiddag kwam de indrukwekkende bedevaart van de scouts uit Merksem aan. Een uurtje later was het de beurt aan de Grote Trek. Aan beide bedevaarten namen dit jaar opvallend meer mensen deel. Het zorgde er alsnog voor dat je over de koppen kon lopen in de buurt van de basiliek.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio