-

Hoe Boonen in Roubaix toch had kunnen winnen: “Blijkbaar andere regels”

Tom Boonen reed zaterdag het allereerste dernycriterium van Hamme-Zogge en niemand bleek zo populair als Boonen. “Het is na Parijs-Roubaix precies nog erger geworden”, zegt de kopman van Etixx-Quick Step. “Iedereen die je tegenkomt, begint erover. Het was de perfecte koers, ik reed bij momenten zelf met kippenvel rond. Vooraan en achteraan gewoon vol gas open.”

Boonen heeft de verloren sprint in zijn hoofd ondertussen heel vaak opnieuw gereden. “Mijn probleem was dat ik niet naar rechts kon, omdat Sep daar reed. Piepedood. Achteraf heb ik wel wat nagevraagd: in Parijs-Roubaix gelden niet de regels van de piste. Daarom had ik links op de blauwe band mogen sprinten. Planckaert heeft zo eens gewonnen, naar het schijnt. Dat had een verschil kunnen maken, maar het is zo tegennatuurlijk. En gevaarlijk, want dat schuift keihard. Tja, achteraf kan je natuurlijk alles uitleggen.”

Hoe Boonen in Roubaix toch had kunnen winnen: “Blijkbaar andere regels”
Het cruciale moment: Boonen zit ingesloten, maar had via de blauwe band mogen voorbijsteken... Foto: Peter Malaise / pma

In Hamme-Zogge wint Boonen wel. In het allerlaatste van zeventig rondjes rond de kerktoren rijdt hij weg van het peloton. Op het podium krijgt hij een gigantisch glas Kwaremont-bier en drie kussen van Miss België en Miss Waasland. Na Boonen vervolledigen Wellens, Boom, Keisse en Pauwels de top vijf.

Corrigeer

MEER NIEUWS