Vrijspraak gevraagd voor man die Aquino’s over afgetapte gesprekken vertelde

Vrijspraak gevraagd voor man die Aquino’s over afgetapte gesprekken vertelde

Foto: Sven Dillen

Maasmechelen -

In de zaak Aquino heeft advocaat Joris Van Cauter maandag in Hasselt de vrijspraak of ondergeschikt een werkstraf gevraagd voor zijn cliënt Piero Prochilo. De man kwam tijdens het vooronderzoek in beeld omdat hij tegen de Aquino’s ging vertellen dat hun gesprekken afgeluisterd werden. Die informatie had hij van zijn vriendin Nicoletta Andreose, die de gesprekken als tolk moest vertalen. De procureur vorderde voor zijn deelname aan de criminele organisatie een gevangenisstraf van drie jaar.

In 2010 leek het erop dat Prochilo ten dode was opgeschreven. Er werd een zware kanker bij hem vastgesteld en de artsen gaven hem maar weinig hoop. Bij de Limburgse Italiaanse gemeenschap werd zelfs een inzamelingsactie opgezet om zijn begrafenis te kunnen betalen. Daarbij waren ook de Aquino’s betrokken.

Maar Prochilo volgde een experimentele behandeling die hem van zijn kanker genas. Aan zijn vriendin beloofde hij toen dat hij zijn leven zou beteren. Toen ze zijn naam hoorde vallen in de afgetapte gesprekken tussen Silvio Aquino en Nico Beckx confronteerde ze hem daar dan ook mee. Hij ontkende alle betrokkenheid met de drugssmokkel die de Aquino’s hadden opgezet en vroeg Andreose om bewijzen te leveren van de afgetapte gesprekken. Aan de hand van de inhoud van de gesprekken verwittigde hij de Aquino’s dat de gerechtelijke diensten hen afluisterden.

Prochilo is de enige die momenteel is aangehouden. Doordat zijn naam uitgebreid in de media verscheen met de zaak Aquino, geraakte hij na zijn genezing niet meer aan de bak, kwam hij opnieuw in contact met mensen uit het drugsmilieu en werd hij enkele maanden geleden opgepakt. Zelf ontkent Prochilo betrokken te zijn in dat dossier. Dinsdag moet hij hiervoor opnieuw voor de Tongerse raadkamer verschijnen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio