Dit diertje is de lieveling van Koninklijke Roeivereniging

Louise Daenekindt (vooraan) ziet het zeehondje geregeld in het Waggelwater. Foto: if

Brugge -

De Koninklijke Roeivereniging heeft een nieuwe clubmascotte. Het zeehondje Jeffrey steelt al enkele weken de show in de omgeving en trekt nieuwsgierigen aan. Het is best niet te dicht in de buurt te komen, want zeehonden durven al eens te bijten.

Jeffrey het zeehondje liet zich een zestal weken geleden voor het eerst zien in de omgeving van het Waggelwater en werd snel de favoriet van de Koninklijke Roeivereniging in de buurt. Het zeehondje is ongeveer twee jaar oud en blijkt het enorm naar zijn zin te hebben in het Brugse water.

Spotters hebben het meest kans om Jeffrey te ontdekken op het drijvend platvorm, in de buurt van de roeiboten. Mensenschuw is hij allerminst. “Het zeehondje durft al eens op een boot te klimmen die wacht om bij ons aan te leggen”, vertelt Stijn Leenknegt van de roeivereniging.

“Uiteraard is het leuk om Jeffrey op bezoek te krijgen. Naast trainers en roeiers komen ook niet-leden vaak een kijkje nemen. We vragen wel om het vlot dat Jeffreys voorkeur geniet niet te betreden. Dat maakt deel uit van het privédomein en we willen het zeehondje niet laten schrikken.”

Louise Daenekindt (18) van de roeivereniging zag de zeehond al geregeld. “Ik train elke dag met een paar jongens. Als Jeffrey er die avond ook is, maakt het allemaal wat leuker. Hij blijft meestal maar twee dagen en komt geregeld terug, vooral als het mooi weer is. Eerst was het schrikken toen we opeens een zeehond naast onze boot zagen zwemmen, maar je bouwt er op de duur een soort band mee op.”

Eileen David van Sea Life Blankenberge raadt aan om Jeffrey met rust te laten. “Het is verstandig om uit de buurt te blijven, want zeehondjes hebben scherpe tanden en zullen niet nalaten om te bijten wanneer ze schrikken. Bovendien is een zeehondenbeet niet te onderschatten. Door de bacteriën die daarbij worden overgezet, kan je hand er zeer eng gaan uitzien.”

De verzorgster maant de nieuwsgierigen aan op een afstand te blijven en zeker geen voedsel aan het fier te geven. “Het zeehondje heeft het naar zijn zin op die plek. Dat betekent dat hij zich te goed kan doen aan vissen in de buurt.”

Een jonge zeehond eet ongeveer 25 vissen per dag. Het spreekt voor zich dat Jeffrey dus af en toe kennis gaat maken met de vissers in de buurt.

Zolang Jeffrey in goede conditie verkeert, mag hij van Sealife Blankenberge gerust nabij de roeiclub blijven vertoeven. “Het is niet evident om een gezond zeehondje te vangen”, vertelt verzorgster Eileen David. “Zeehonden beschikken trouwens over een verschrikkelijk goed oriëntatievermogen. Wanneer hij terug naar de zee wil, is de keuze aan hem.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees