Drie jaar na ramp blijft onderzoek naar treinramp Wetteren aanslepen

Drie jaar na ramp blijft onderzoek naar treinramp Wetteren aanslepen

Foto: Photo News

Wetteren -

Drie jaar na de treinramp in het Oost-Vlaamse Wetteren is het gerechtelijk onderzoek, dat de omstandigheden van het treinongeval en het overlijden van een 64-jarige man in zijn woning in Wetteren nagaat, nog altijd niet afgerond. “Er wordt verwacht dat het onderzoek nu spoedig zijn eindfase nadert”, meldt de afdeling Dendermonde van het Oost-Vlaamse parket, dat in 2014 al dezelfde boodschap liet horen.

Op 4 mei 2013 ontspoorden in Wetteren om 1.58 uur zeven wagons van een konvooi met 18 wagons. Drie wagons raakten doorboord en de giftige stof acrylnitril kwam vrij. Eén buurtbewoner, de 64-jarige Willy Van Poucke, overleed ‘s namiddags nadat hij giftige dampen uit de riolering zou hebben ingeademd. Uiteindelijk werden bijna 2.000 mensen geëvacueerd en werden er duizenden bloedstalen genomen van de getroffen inwoners van Wetteren.

Het parket meldde in september 2014 dat “het onderzoek stilaan zijn eindfase nadert” maar anderhalf jaar later sleept het onderzoek nog altijd aan. “Het gerechtelijk onderzoek naar de omstandigheden van het treinongeval van 4 mei 2013 is nog lopende, maar er wordt verwacht dat het onderzoek nu spoedig zijn eindfase nadert”, meldt parketwoordvoerster Annelies Verstraete nu. “In augustus 2014 heeft het medisch college zijn verslag afgewerkt en ingediend bij de onderzoeksrechter. Wat het verslag van het college van medisch deskundigen betreft, vroeg de onderzoeksrechter nog enkele bijkomende gegevens. Dit medisch luik is nu volledig. Ook het luik inzake de milieuaspecten is afgewerkt.”

Het gerecht verwijst naar het bijkomend onderzoek gevraagd door de slachtoffers. “Eén van de procespartijen maakte gebruik van haar recht om bijkomend onderzoek te vragen over de technische aspecten van het ongeval. Het gevraagde bijkomend onderzoek bevindt zich in een eindfase en eens dit bijkomend technisch verslag zal neergelegd zijn, zal het dossier worden afgesloten en zal de onderzoeksrechter het meedelen aan het parket dat vervolgens standpunt zal innemen over eventueel te vervolgen partijen”, meldt het parket. Het is onduidelijk wanneer de zaak voor de rechtbank gebracht kan worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees