Huisdieren verkopen enkel nog mogelijk via dierenwinkels door verstrenging wet

“Hoe kunnen we onze pups verkopen als zoekertje plaatsen verboden is?”

© johe

© johe

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Heeft u een nestje pups? Dan mag u die hondjes niet via een zoekertjessite of sociale media aanbieden. Zelfs een affiche ophangen is verboden. Voor veel mensen is de recente verstrenging van de wet een verrassing. “Wij moeten een erkenningsnummer als kweker aanvragen om onze pups een goede thuis te kunnen geven”, klinkt het bij een koppel uit Bornem.

Theo Derkinderen

Luc Schelfhout en zijn vrouw Diane Ceulemans uit Bornem hebben sinds enkele weken negen pups van hun Mechelse herder. “De pups zijn helemaal in orde. Maar omdat we onmogelijk negen honden kunnen grootbrengen, willen we ze verkopen. Daarom hebben we geprobeerd een advertentie online te plaatsen”, zegt Luc. “Maar dat bleek onmogelijk. Alle bekende zoekertjessites publiceren alleen advertenties van erkende kwekers. Zonder registratienummer kan het niet.”

Luc en Diane kregen te horen dat de wetgeving rond de verkoop van dieren was verstrengd. “Maar een erkenningsnummer als kweker aanvragen zien we niet zitten. Het gaat voor ons maar om één nest. Wij doen dit totaal niet professioneel. We willen ook geen geld verdienen aan onze hondjes. We willen alleen dat ze bij echte dierenvrienden terechtkomen die hen een aangenaam en warm nest bezorgen. Dat ze even gelukkig zijn als bij ons.”

“Pas op, we begrijpen dat de regels verstrengd zijn om de broodfok zo veel mogelijk tegen te gaan. En dat initiatief steunen we. Maar wij als gewone particulier, die het beste willen voor de hondjes, zijn er wel de dupe van. We kunnen geen maanden meer wachten. Hoe ouder de pups worden, hoe meer gehecht ze zijn aan hun huidige verblijfplaats.”

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie