COMMENTAAR

Beangstigend anti-islam

Het is beangstigend om te zien hoeveel drek Lieven ­Boeve over zich heen krijgt, alleen maar omdat hij als topman van het katholiek onderwijs durft te opperen dat ­andere godsdiensten misschien ook een plaats moeten krijgen in de katholieke scholen. Hij kreeg massaal veel reacties, niet zozeer vóór het katholieke geloof, wel tégen de islam. Het is een zoveelste voorbeeld van de anti-islamgevoelens die leven. Het begint stilaan verontrustende proporties aan te nemen. Er is steeds minder ruimte voor ­nuance. Het grijs tussen zwart en wit is aan het verdwijnen wanneer het over de islam gaat. Dat is vanuit menselijk oogpunt niet onlogisch, zo vlak na terroristische aanslagen die in naam van die godsdienst zijn gepleegd. Maar dat maakt het niet minder alarmerend.

Ten eerste omdat die antigevoelens een draagvlak creëren voor extreemrechts geweld. Jaak Raes, het hoofd van de Staatsveiligheid, waarschuwde daar deze week nog voor. “Een aantal mensen zou weleens graag misbruik maken van het negatieve ­imago dat door sommigen wordt opgehangen van de héle moslim­gemeenschap”, zei hij tijdens een gastcollege.

Minstens even alarmerend is dat die antigevoelens de moeizame ­integratie van ­allochtonen nog meer bemoeilijken. Mensen die tot voor kort onverschillig waren, beginnen ­negatief te worden. En wie al negatief stond, wordt harder in zijn standpunten. Terroristen, moslims en allochtonen worden een amalgaam dat niet te vertrouwen is.

Een goed voorbeeld van hoe dat uit de hand loopt, is er in Beringen. Een voormalige mijnstad waar al decennialang mensen met verschillende achtergronden samenleven. Waar verdraagzaamheid een erezaak is, “want in de put waren we ­allemaal zwart”. Daar wil de Marokkaanse ­gemeenschap nu een oude villa kopen en ver­bouwen tot gebedshuis. De villa heeft lang leeggestaan en was voordien een nachtclub/bordeel. Nog voor die plannen goed en wel bekendraakten, kwam er al luid protest van de buren, die grote protestborden in hun voortuinen zetten. Met andere woorden, liever een bordeel naast je huis dan een gebedshuis. Nog liever pooiers en hoeren dan biddende moslims. Zover is het gekomen, en dat is beangstigend.

Corrigeer